Novo rukovodstvo Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine nastaviti če integraciju romske zajednice

Novoizabrani predsjednik: Tefik Ramadanović
Foto: Filip Plavčić

SRBIJA- Novo rukovodstvo Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine nastaviti  će integraciju romske zajednice u Srbiji primjenom novih znanja i ideja da bi se promijenio položaj te manjine, rečeno je danas u Beogradu.

Novoizabrani predsjednik Tefik Ramadanović rekao je na konferenciji za novinare da je to tijelo opredeljeno za realizaciju svih mjera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji za 2016-2025. godine.

On je kazao da će prioritet u radu Vijeća biti unapređenje obrazovanja, zapošljavnja, stanovanja, zdravstvene i socijalne zaštitite Roma i Romkinja, i rješavanja ostalih problema.

Foto: Filip Plavčić

– U suradnji s nadležnim institucijama, ministarstvima, kao is potencijalnim međunarodnim i domaćim donatorima pokušati ćemo da osiguramo dodatne izvore financiranja – kazao je Ramadanović.

Istaknuo je da će se Savjet zalagati da s Vladom Srbije donese odluku da što većem broju romskih obitelji ponude prelazak u seoska područja, jer nije dovoljno romskim obiteljima dati stan i zaboraviti na njih.

Prema njegovim riječima, država provodi sustavne mjere za zapošljavanje roma i romkinja.

Ramadanović je istakao da od ministra državne uprave i lokalne samouprave Branka Ružića, kao i ostalih ministara, očekuje da budu pouzdan partner u poboljšanju statusa i uvjeta života romske populacije.

“Nacionalni savjet će pokrenuti inicijativu da se afirmira zapošljavanje Roma i Romkinja i tu očekuje angažiranje Vlade Srbije. Pored zapošljavanja, jedan od najvećih problema s kojima se Romi susreću je i stanovanje. Teška materijalna situacija onemogućuje Rome osigurati adekvatne uvjete za život”, kazao on je.

Zamjenica predsjednika Vijeća, Jelena Jovanović, izjavila je kako bi više žena trebalo biti uključeno u poslove važne za Rome i Romkinje.

Zamjenica predsjednika Savjeta: Jelena Jovanović
Foto: Filip Plavčić

Zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Vijeća, Dragan Ristić, izjavio je da su “Romi izašli iz faze promjene političkog razvoja” i očekuju proces depolitizacije. “Imamo zadatke pred nama. Jedan od ciljeva je podizanje političke kulture na višu razinu”, rekao je Ristić.

Zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Savjeta: Dragan Ristić
Foto: Filip Plavčić

Zamjenik predsjednika Dejan Živković kazao je da će u Novom Sadu, Kragujevcu i Leskovcu uskoro biti otvoreni uredi Vijeća s ciljem bolje komunikacije članova, formiranje mobilne pravne klinike koja će osigurati pravnu pomoć pripadnicima romske populacije, kao i identifikacija mladih fakultetski obrazovanih Roma i Romkinja i sprječavanje njihov odlazak iz zemlje.

Zamjenik predsjednika: Dejan Živković
Foto: Filip Plavčić

Novo vodstvo Nacionalnog vijeća romske nacionalne manjine izjavilo je da su planovi za prvih sto dana rada i da će pokušati biti partner domaćim i međunarodnim institucijama kako bi se poboljšao život romske populacije u Srbiji.

Izvor: espreso.rs / Beta)

🔥3