Bugarska: Koji je razlog tuće između roma i i bugara u selu Maglen?

Autor: Romski Portal/ Čedo Todorović

Očekuje se kako će oko 200 ljudi prosvjedovati  pred uredom Tužiteljstva u Aitosu zbog svađe u selu Maglen. Svađa se dogodila 15. rujna između Bugara i Roma. Gradonačelnik je zabranio prosvjed, ali Organizacija za zaštitu bugarskih državljana priopćila je kako će prosvjedovati unatoč zabrani.

“Prosvjed je bio organiziran kako bi podržali Iliana Mavrova, kojeg su Romi pretukli 15. rujna u selu Maglen. Romi su brzo su pušteni i optuženi za blage ozljede”, objasnio je Stefan Petrov, vođa Organizacije za zaštitu bugarskih građana.

Tuča na farmi krave bila je otmica – mladić je prodan kao seljak seljačkog rada.

Nikolaj Ivanov odrastao je bez roditelja i odrastao je na farmi u Maglenu. Njegov kolega ga je namamio sa obećanjima o stvarnoj obitelji  i rada na drugoj farmi.

Njih dvoje išli su zajedno raditi u selu Voden, Yambol. Ali ne postoji ni obitelj o kojoj je sanjao ni očekivani posao.

Nikolaj tvrdi da je kolega u koji je pitanju dobio tri tisuće leva od poljoprivrednika u Vodenu da bi ga prodao kao roba. Ali pobjegao je i vratio se ljudima koji su ga odgojili. Njegov novi poslodavac dolazi za njega.

“Željeli su da prislino radim tamo bez novaca i protiv moje volje”, objasnio je Nikolaj.

Seljani su tražili novac za koji su platili ženu za njega, a Nikolajov šef je intervenirao kako bi ga zaštitio.

“Rekao je,” Dobro, dečki, nazvat ćemo policiju, saznat ćemo, i onda je izašao taj dječak Ilian izašao iz auta i napao njegovog brata električnim, pištoljem”, rekao je Ćiril Vassilev, sudionik u tući.

Ozlijeđeni Ilian odbio je govoriti o tući i o modernom ropstvu.

Izvor: btnovinite.bg

0