OŠ Jagodnjak krenula u informatizaciji nastave

Foto: Anđelko Balaban i Lazo Kljajić – Do Nove godine tablet svima
Autor: Ivica GETTO

Učenici OŠ Jagodnjak neće dobiti nove udžbenike, niti će im Općina sufinancirati njihovu nabavu. No zato će dobiti tablete. Točnije, dio učenika već ih je dobio, a ostalima će stići vrlo brzo. Najkasnije do Nove godine.

– U dogovoru sa školskim ravnateljem, Općina je krenula u nabavu tableta za učenike viših razreda. U prvom kontingentu stiglo ih je 35, ovih dana očekujemo daljnjih 20-ak, ali u suradnji s udrugom Romsko srce, koja radi na jednom EU projektu, a ostali će stići do kraja godine – kaže načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban, napominjući kako im, za sada, treba stotinjak komada.

Cilj nabave tableta je informatizacija nastave, za sada samo dijela koji se odnosi na učenike od 5. do 8. razreda. Ističe kako će ih uvoditi postupno, prvo za predmete čiji su nastavnici spremni za informatizaciju. Naglašava kako u školi već postoji solidno opremljen informatički kabinet, a nabava tableta samo je nastavak započetog procesa informatizacije nastave. Govoreći o sufinanciranju nabave novih udžbenika, Balaban podsjeća na ranije rečeno mišljenje kako je, u većini slučajeva, riječ o političkim “spinovima”’, podilaženju mještanima i nakladnicima te nepotrebnom trošenju novca. Dodaje kako učenike treba poticati na čuvanje knjiga i korištenje starih udžbenika, ako je to moguće.

– Udžbenik bi trebao biti samo pomoćno sredstvo, ali pojedini učitelji previše su lijeni da bi djeci prenosili znanje na neki drugi način – kaže Balaban, naglašavajući kako se s njim slaže i Općinsko vijeće pa su stoga još ranije odlučili uputiti apel svim učenicima OŠ Jagodnjak da svoje stare, a upotrebljive udžbenike ne bacaju, nego da ih donesu u prostorije Općine. Tako prikupljene udžbenike darovali su socijalno ugroženima. Općina organizira i razmjenu udžbenika, a prije dvije godine s deset kuna po udžbeniku nagrađivali su učenike koji su donijeli stari, ali očuvani udžbenik.

Nabavom tableta zadovoljan je i ravnatelj OŠ Jagodnjak Lazo Kljajić, koji pozdravlja inicijativu Općine i općinskog načelnika, dodajući kako su tableti dobro došli te kako ih treba uvoditi u kompletnu nastavu.

– Što drugo reći osim zahvaliti Općini koja je, unatoč teškoj financijskoj situaciji, uspjela pronaći sredstva. Za početak, tablete ćemo koristiti u nastavi matematike i engleskog jezika – kaže Kljajić, dodajući kako se i drugi nastavnici zanimaju za njih te podsjeća da je prošle godine OŠ Jagodnjak uvela i e-dnevnik.

Inače, jagodnjačku osnovnu školu, zajedno s područnim školama u Bolmanu i Uglješu, polazi 190 učenika, od kojih više razrede njih 96.

Izvor: glas-slavonije.hr

🔥2