Srbija: Romi traže izvinjenje od Sergeja Trifunovića zbog rasističkog ispada

Foto: Filip Plavčić, Dragan Kadić

Ovaj je glumac poznat po oštrom jeziku, ali i hrpama uvreda koje izgovara uglavnom na društvenim mrežama.

Poslije prave kampanje u medijima koja je pokrenuta poslije njegovog tweeta u kojem je parafrazirao francuskog umjetnika i napisao “Pišaću na vaše grobove” Sergej je sada otišao korak dalje i ipak pretjerao. Naime, on je tweetao sljedeće:

Na ovaj način on je direktno etiketirao pripadnike romske zajednice.

Portal Espreso nebrojeno puta pisao je o lošem položaju Roma u Srbiji, ali i svakodnevnim diskriminacijama i napadima sa kojima se oni susreću.

Ovim povodom oglasio se Nacionalni savet romske nacionalne manjine, a njihovo priopćenje za javnost povodom rasističkog tweeta gospodina Sergeja Trifunovića vam prenosimo u cjelosti :

– Bilo koji građanin Republike Srbije, posebno javne osobe trebaju da shvate da romski narod nije „politički poligon“ za raskusuravanje poličkih stranaka u Srbiji, bez obzira kojoj strani oni pripadali, a da je Nacionlani savjet romske nacionalne manjine, institucija koja je osnovana od strane države kako bi zastupala interese romske nacionalne zajednice.

– Riječnik i vrsta komunikacije koju koristi u svojim tweetovima gospodin Sergej Trifunović, u kome kaže „Ciganjski priručnik: „Ukradi sam“, nisu apsolutno primjereni.

– Nacionalni savjet Roma, najoštrije osuđuje ovaj vid komunikacije i zahtijevamo da se gospodin Trifunović javno izvini. Zato što je svojim tweetom uvrijedio je čitav romski narod.

– Da li se to pojedine javne osobezaboravljaju i ne pamte velike uspjehe koje je Srbija postizala zahvaljujući romskoj umjetnosti – glazbi i kinematografiji!? Zar se zaboravlja uspeh filmova „Skupljači perja“ i „Dom za vešanje“?

– Kada su osvajana najviše svjetska priznanja, onda je isti taj narod bio fdobar istim tim pojedincima koji sada, bez imalo stida vrijeđaju čitavu romski narod. Da li se zaboravlja Euro-song i pobjeda Marije Šerifović na ovom natjecanju? Da li je onda nekim istaknutim javnim osobama padalo na pamet da vrijeđa Rome? Ne, nije!

– Gospodin Sergej Trifunović koji je u svojoj uspješnoj glumačkoj karijeri imao prilike da igra različite likove, različitih nacionalnosti i izgleda da mu tada nacionalnost nije smetala. Verovatno zato što su honorari bili od presudnog značaja. Ako se sve svede na novac, a međuljuski odnosi padaju u drugi ili treći plan, onda se postavlja pitanje, kako razlikovati tko je „čovjek“, a ko ono drugo.

I opet, nije na odmet podsjetiti, da je ROM ustvari Čovjek!”

Ovom prilikom i portal Espreso, koji ima lijepu suradnju sa pripadnicima Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine najoštrije osuđuje izjavu glumca. 

Izvor: espreso.rs

0