Srbija: Prvi romski nogometni klub u južnom Banatu osnovan u Sefkerinu

Jedna od znatiželja općinske nogometne scene dogodila se krajem sedamdesetih godina kada je Sefkerin imao dva nogometna kluba. Prvi romski nogometni klub u južnom Banatu osnovan je 20. ožujka 1977. u Sefkerinu, a osnivač i predsjednik kluba Budućnost bio je Nikola Ivanov.

Budućnost se natjecala za tri sezone, od 1977. do 1980. godine u Međuopćinskoj ligi Kovačica – Pančevo – Kovin. Dječaci su imali vrlo dobre rezultate, bili su na popisu na sredini stola, a kasnije su igrači bili ne-Roma. Veliko suparništvo bilo je između Budućnost i drugog sefkerin kluba Mlade kooperative, koji je imao tradiciju od 1927. godine i to je bio jedan od rijetkih ruralnih derbi (što je sada slučaj).

U jednom selu su postojala dva kluba. Prije svega, zbog ekonomskih i osobnih razloga, kako bi se budućnost ugasila nakon tri sezone. Dio igrača prestali su igrati nogomet, dok su bili talentirani i ustrajni za Young Cooperative, današnji Tempo. To su Ljubinko Romanov i četiri iz obitelji Ivanov – Tarzan, Gusti, Dragan i Branko. Mnogi od ovih romskih nogometaša ostavili su dubok trag u sefkerinskom nogometu, a svakako se ističe Gusti Ivanov jedan od najučinkovitijih strijelaca općinskog nogometa. Gusti je u svojoj karijeri igrao za šest klubova, au razdoblju 1991 – 1993. godine nastupao za njemačkog trećeligaša Bitburg Asfelt (Bitburg Asphalt).

Na fotografiji u prilogu nalaze se: (stoje) Branko Ivanov, Milorad banjas, Đorđe Getejanac, Nikola Romanov, Gusti Ivanov, Tarzan Ivanov, Dobrivoje Janković, Nikola Ivanov; (Čuče) Stekić Getejanac, Jovan Getejanac, Josip Romanov, Petar Ivanov, Dragan Ivanov i Novica Manić (leži).

Izvor: glasopova.rs

1