Nova Gradiška: Djelatnici iz ureda za graditeljstvo iz Nove Gradiške, obišli romska naselja “Bedem i “Gaj”

Foto: Robert Radić/ Facebook

Autor: Romski Portal/ Čedo Todorović

Nakon predavanja zahtjeva i požurnice za legalizaciju objekata za 23 objekata u romskim naseljima “Gaj” i “Bedem” u Novoj Gradišci, djelatnici ureda za graditeljstvo iz Nove Gradiške su izašli na terenski uviđaj u  romskim naseljima “Gaj” i “Bedem”u Novoj Gradiški.

“Dana 03.08.2017 godine, sam kao suradnik saborskog zastupnika Veljka Kajtazija i kao koordinator Roma za Brodsko-posavsku županiju, sa svojim suradnicima iz Slavonskoga Broda, Đef Radić i Čedo Todorović,  bio pozvan od Mirsada Dedića i Ivana Amića koji su moji suradnici za Novu Gradišku da predamo zahtjeve za požurnicu legalizaciju objekata u romskim naseljima “Gaj” i “Bedem”. Radi se o 23 objekata jer su u neophodnoj potrebi za priključak na vodu, struju i kanalizacijsku mrežu. Investirana je mreža ali se pojedinci na nju ne može priključiti radi građevinskih dozvola kojih još nemaju”, izjavio je Robert Radić.

“Dana 28.08.2017. sam dobio poziv službenika iz Nove Gradiške iz ureda za graditeljstvo iz Nove Gradiške,  da su započeli obilaziti  rome  na terenu  u romskome naselju “Gaj”, u Novoj Gradišci. U petak 25.08.2017 su odradili  romsko naselje “Gaj”, ali bi u ponedeljak 28.08.2017. obišli i drugo romsko naselje “Bedem” u Novoj Gradišci koje se nalazi u ulici Ivana Domca gdje je veći dio kuća. Radi utvrđivanja podataka i kompletiranja spisa zahtjeva za izvedeno stanje objekata ranije predanih, te razvrstati ih jer jedna osoba ima čak po 3-4 zahtjeva sa kućama, pa  sukladno novom zakonu o produljenju roka predaje zahtjeva za izvedeno stanje objekata za one koje to nisu  bili u mogućnosti do 2011. sada su u mogućnosti predati zahtjev ali mora biti da je snimljeno stanje kuće do 2011. Ja sam pristao da im izađem u susret jer sam suradnik saborskog zastupnika Veljka Kajtazija koordinator Roma za Brodsko-posavsku županiju kao i zaposlenik Saveza Roma u RH Kali Sara, te sam u ponedjeljak 28. kolovoza posjetio romsko naselje “Bedem”. Na terenu  samnom je bila i moja suradnica Saveza Roma U RH “Kali Sara” koja je ujedno i zamjenica Udruženja Roma Ludari rumunjskog porijekla, u kojemu je i Udruga bila pokretać izlaska u susret predaje legalizacije u Novoj Gradišci i jako dobro upoznata sa cijelom problematikom Roma BPŽ-u”, rekao je Robert Radić.

Na terenu su ih dočekali i tamošnji mještani i suradnici, Mirsad Dedić i Ivica Amić gdje su zajedno sa službenim djelatnicima  ureda Graditeljstva Nova Gradiška krenuli obilaziti teren i kuće.

“Na terenu nismo imali nikakve komplikacije i ljudi su bili jako  gostoljubljivi. Obišli smo 23 kuće i sredili kompletnu dokumentaciju i obavijestili ljude da dođu u ured i radnim danom potpisati”, rekao je Robert Radić za romski portal.

2