Srbija: Pokrajinska vlada i općine ostavljaju rome na cjedilu

U pojedinim lokalnim samoupravama, koordinatori Ureda za romska pitanja zaposleni su kao konobari u gradskoj zgradi općine.

Od 27 lokalnih Ured za pomoć Romima, koliko ih je bilo prije deset godina u Vojvodini, danas funkcionira samo njih 14, dok aktualna Pokrajinska vlada pokazuje sve manju brigu o Romima i devastira nekadašnja značajna postignuća vojvođanskih vlasti, pokazalo je istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Bivši koordinatori lokalnih ureda tvrde da je situacija alarmanta, da su sve mjere za poboljšanje položaja romske nacionalne manjine, koje je ranijih godina država poduzimala, ili minimaliziran ili ukinute. Prema njihovim riječima, na djelu je apsolutno odsustvo podrške državnih institucija. Problemi Roma su politizirani.

U pojedinim lokalnim samoupravama koordinatori Ureda za romska pitanja su zaposleni kao konobari u zgradi općine, saznaje VOICE.

Izvješće Europske komisije

U razdoblju od 2010. do 2013. godine, u Srbiji je unaprijeđena koordinacija vladinih institucija u području ljudskih prava i zaštite manjina, što potvrđuje godišnji izvještaj Europske komisije o napretku Srbije za 2013. godinu. Kako se navodi u izvještaju, započelo je provođenje novog postupka, čiji je cilj osigurati upis “pravno nevidljivih lica”, i postignuti su ohrabrujući početni rezultati. Stalna podrška koja se pruža za 170 pedagoških asistenata je dovela do povećanja broja upisane romske djece u obrazovne institucije, naročito na predškolskom razini, bilo je navedeno u izvještaju. Europska komisija je te 2013. godine pohvalila mjere zapošljavanja Roma, naročito u Vojvodini.

“Poklanjana je izuzetna pažnja poboljšanju položaja Roma u Vojvodini. Prvo kroz osnivanje Ureda za inkluziju Roma (u Vojvodini) i realizaciju njezinih programa obrazovanja, zapošljavanja i stambenog zbrinjavanja pripadnika romske nacionalne zajednice, a zatim i kroz otvaranje Ureda za pomoć Romima u svakoj vojvođanskoj općini. Vlada APV-a financijski je podržala rad ovih ureda. U izvješćima Europske komisije više puta je naglašavan i pohvaljivan ovakav rad s Romima u Vojvodini, koji je doveo do izuzetnog povećanja broja učenika i srednjoškolaca Roma, otvaranja malih i srednjih poduzeća čiji su osnivači Romi i do stambenog zbrinjavanja mnogih romskih obitelji “, kaže za VOICE bivši pokrajinski tajnik za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin.

U međuvremenu, u Vojvodini je prestala s radom polovica lokalnih Ured koje su bile zadužene za pomoć Romima. Od ukupno 27 Ured u općinama Vojvodine, koliko ih je bilo 2010. godine, broj je gotovo prepolovljen i sada ih ima ukupno 14. Mjere afirmativne akcije pri upisu učenika su svedene na dva posto svih osjetljivih kategorija, što gotovo da ne ostavlja šansu Romima da Upisuju se u prvu godinu studija. Akcijski plan za primjenu strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja postoji ali se na lokalu ne primjenjuje, pokazalo je istraživanje VOICE-a.

Prema mišljenju Miroslava Vasina, sadašnja situacija pokazuje da novu pokrajinsku vlast ne zanimaju dovoljno problemi Roma.

“Uredi za pomoć u općinama Roma bili su iznimno važni. Zapošljavale su nekog od Roma sa te teritorije i on je imao zadatak da pomaže svoje sunarodnjake po svim pitanjima. Način poboljšavanja položaja Roma u Vojvodini je bio jedan od izuzetno značajnih uspjeha prošle Pokrajinske vlade. Čini mi se da je sadašnja Pokrajinska vlada sve to vrlo brzo devalvirala, kako kroz omalovažavanje uloge romskih koordinatora u općinama i njihovo političko upodobljavanje, tako i kroz smanjenje proračuna Ureda za inkluziju Roma, kao i kroz nerealizovanje akcijskih planova na razini vojvođanskih općina. To jasno pokazuje da novu pokrajinsku vlast ne zanimaju dovoljno problemi Roma, jer su imali priliku da samo nastave realizaciju programa svojih prethodnika koje je EU podržavala “, ocijenio je Vasin.

Cijelio tekst pročitajte na webstranici: www.autonomija.info.

0