Romima u Europi je onemogućen pristup čistoj vodi i kanalizaciji

FOTO: “VIJESTI”, Ilustracija
Autor: Vijesti online

U više od polovice posječenih mjesta (52,69%), najbliži izvor vode bio je udaljen više od 150 metara. Na nekim su mjestima Romi bili prisiljeni hodati nekoliko kilometara da bi pristupili vodi. Udaljeni izvori vode predstavljaju velike zdravstvene rizike zbog nedostatka sanitarnih mjera.

U više od polovine posjećenih mjesta (52,69%), najbliži izvor vode bio je udaljen više od 150 metara. Na nekim mjestima, Romi su bili prisiljeni da hodaju po nekoliko kilometara kako bi pristupili vodi. Udaljeni izvori vode predstavljaju veliki rizik za zdravlje zbog nedovoljnih sanitarnih mjera.

Europski centar za prava Roma (ERRC) iz Budimpešte, objavio je izvještaj po nazivu „ Žeđ za pravdom: Europskim Romima onemogućen pristup čistoj vodi i kanalizaciji“, u čijoj izradi je učestvovala NVO 35mm, navodi se u priopćenju Građanske alijanse (GA).

Izvješće ističe šokantne razlike između Roma i drugih ljudi u pristupu vodama.

Izvješće rezimira istraživanje koje je proveo ERRC u razdoblju od 2014. do 2016. godine, a koje je obuhvatilo 93 romska naselja u Albaniji, Francuskoj, Mađarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Crnoj Gori i Slovačkoj.
Istraživanje pokazuje da veliki broj Roma u Europi i dalje ostaje zabranjen ili ugrožen pristup pitkoj vodi i kanalizaciji. Čak iu državama i regijama gdje su dostupne usluge sigurnog vodoopskrbe i kanalizacije skoro svakom ne-romskom kućanstvu, istraživači su otkrili da se romska populacija i dalje često sustavno diskriminira prilikom pristupa ovim osnovnim uslugama. Na istraživanim mjestima Roma koji žive u pravnim naseljima ne manje je vjerojatno da će biti lišeni vode od onih na neslužbenim mjestima.

U više od polovice posjetilišta (52,69%), najbliži izvor vode bio je udaljen više od 150 metara. Na nekim mjestima Romi su bili prisiljeni hodati nekoliko kilometara da bi pristupili vodi. Udaljeni izvori vode predstavljaju glavni zdravstveni rizik zbog nedostatka sanitarnih mjera.

Kako bi došla do vode, više od 40 posto anketiranih Roma trebalo bi proći opasnu putanju. Romi često moraju preskočiti ograde i zidove, prijeći autoceste, prolaziti kroz privatnu imovinu ili oluje s licu kako bi dobili vodu za dnevnu potrošnju. Teret opskrbe vodom pada uglavnom na žene i djevojke, što povećava njihovu diskriminaciju.

Gotovo univerzalni nedostatak zatvorenih toaleta znači da žene i djevojke tijekom dana i noći trebaju prijeći opasni teren i stoga riskiraju da budu uznemireni za korištenje WC-a. Istraživanje je pokazalo da samo 12 posto Roma ima funkcionalni WC, a više od 75 posto koristi otvorene špilje. Često, jedini izvor vode ili suhog WC-a, u najboljem slučaju, dijeli se s desecima drugih ljudi.

U nedostatku javne vodoopskrbe, Romi često nemaju drugog izbora osim da se oslanjaju na neobrađene i nezaštićene izvore vode, kao što su bunari, prirodni izvori i rijeke, a sve to može biti pogodno tlo za bolesti. Ovi izvori rijetko se ispituju kako bi osigurali sigurnost i bili izloženi širokom rasponu zagađivača, uključujući suhe WC-e (špilje), insekte i životinje. U nekim slučajevima i kada je javna voda dostupna Romima, mnogi ostaju nedostupni mnogima.

“Nečovječno i ponižavajuće je živjeti danas bez vode i toaleta u Evropi. Države moraju da usvoje zakone koji eksplicitno priznaju ljudsko pravo na vodu i kanalizaciju i osiguraju da svi uživaju jednak pristup vodi”, rekao je Đorđe Jovanović, predsjednik ERRC-a.

Izvor: vijesti.me

0