Francuska: Na spomeniku sjećanja na romske žrtve u blizini grada Arlesa, nacrtana je svastika

Foto: Na spomeniku sjećanja na romske žrtve na mjestu nekadašnjeg logora Salziers tzigane camp u blizini grada Arlesa u Bouches-du-Rhône na fotografiji snimljenoj 18. kolovoza 2017
© BERTRAND LANGLOIS AFP

Prijevod: Romski Portal/ Čedo Todorović

Svastika, simbol nacističkog režima je nacrtana na spomeniku sjećanja na romske žrtve,Spomenik je napravljen od čelika, i nalazi se na mjestu nekadašnjeg logora Salzier Tzigane camp. Dugo zaboravljeni koncentracijski logor nalazi se u mjestu  Camargue, blizu Arlesa (Bouches-du-Rhône), izjavio je francuski AFP portal u petak, a prenosi francuski dnevni portal lepoint.

Gradsko vijeće i žandarmerija grada Arlesa nisu bili obaviješteni o navedenom prekršaju u petak, ukazali su AFP-u.

Od 1942. do 1944. Vichy režim organizirao je i upravljao ovim logorom za Rome.

Spomenik, koji je izrađen u obliku metalne stele zapečaćen usred livade, nalazi se na odjelnoj cesti 37 koja povezuje Albaron s Saliersom. Spomenik je otvoren u veljači 2006. godine. Nakon više od šezdeset godina zaborava, čelična skulptura koja prikazuje pritvorenike koji pokušavaju proći kroz otvor u vrata pokušava podsjetiti da su 700 Roma, bili zatočeni u strašnim uvjetima, oko deset kilometara Od Arlesa.

U prosincu 2015. francuska vlada službeno je odala počast tisućama Roma koji su bili stažirani u Francuskoj tijekom Drugog svjetskog rata povodom 70. obljetnice zatvaranja logora Jargeau u Loiretu.

Francuska ima nekoliko Romskih kampova, osobito u Arc-et-Senansu (Doubs), Fort-Barrauxu (Isère), Merignacu (Gironde), Rivesaltesu (Pyrénées-Orientales), Poitiersu i Montreuil-Bellayu (Maine-et-Loire).

Oko 6000 franskuskih nomada su bili stažirani u Fransuckoj tijekom Vichy režima tijekom Drugog svjetskog rata, navode povjesničara.

Nacistički režim je prouzročio Genocid nad Romima u Europi uzrokovao i najmanje 300,000 ubijenih roma.

0