Srbija: Preminuo jedan od najpoznatijih glazbenika s ovih prostora, “kralj trube” Fejat Sejdić

Nakon kratke i teške bolesti, jedan od najpoznatijih glazbenika s ovih prostora, “kralj trube” Fejat Sejdić preminuo je noćas u svom domu u rodnom Bojniku u 76. godini, potvrdio je njegov unuk Nebojša.

U dobi od 14 godina prihvatio je trube u orkestru svog oca Kadrija, a od tada je igrao s najpoznatijim glazbenicima.

Prije 14 godina povukao se iz aktivne igre, nakon čega je predao trubu u Nebojšku unuku. Nakon povlačenja, zapeo je udarac. Ministarstvo kulture 2009. godine dodijelilo mu je državnu mirovinu za doprinos nacionalnoj kulturi.

“Moj je život truba. Nema želje koja mi se nije ispunila, a posebno ova posljednja dobiti nacionalnu mirovinu “, rekao je Sejdić za RTS u jednom od svojih posljednjih intervjua.

Slušali su ga Josip Broz Tito, Charles de Gaulle, princ Tomislav Karađorđević, Zoran Đinđić, Milo Đukanović, Orson Welles, Willy Brandt, Leonid Brežnjev, Richard Burton, engleska kraljica Elizabeta Druga i mnogi drugi.

Dobitnik je brojnih nagrada i višestruki je pobjednik Sabora trubača u Guči.

Fejatov djeda s trubom označio je napad na Kajmakčalan.
Rustem Sejdić, Fejat deda, bio je trubač u Drugoj pješačkoj diviziji srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Rustem je obilježio napad druge pješačke divizije na bugarsku diviziju Rila na Kajmakčalanu i proboj fronta 30. listopada 1916. godine.

Bio je nositelj ordena Karađorđeve zvezde i albanske spomenice.

“Truba traži dušu, neće bez duše da se svira, ne pomažu note ako je nemaš”, govorio je Sejdić.

Fejat Seđic sahranit će se 23.kolovoza na selu na Bojniku.

Reakcije kolega

Otišao je veliki glazbenik, perfektan gospodin i sjajan čovjek, složili su se Dejan Petrović, Sanja Ilić i Bora Dugić, sugovornici Tanjuga, povodom vijesti da je u 76. godini umro legendarni trubač fead Sejdić.

Jedan od najcjenjenijih naših trubača Dejan Petrović naglasio je da još uvijek ne može vjerovati da nas je zauvijek napustio veliki glazbenik.

“Kao dijete, divio sam se. Bio je uvijek savršen gospodin za mene. Pokušavao sam učiti od njega kako je biti veliki gospodin na sceni, u samom muziciranju, oblačenju, ophođenju prema kolegama i medijima “, rekao je Petrović.

Istaknuo je da se uvijek bojao kad je pomislio koliko je dobrih stvari ostavio iza Sejdica. “Bio je skladatelj, izvrstan instrumentalista, pedagog … Uvijek je vjerovao u obiteljske vrijednosti. Bio je model za mene u svakom smislu. Žao mi je što je otišao “, istaknuo je Petrović.

Skladateljica i pijanistica Sanja Ilić istaknula je da je Sejić pionir nove trubete glazbe u Srbiji.

“Ostao nas je veliki glazbenik koji je zapravo bio izvrstan glazbeni fenomen. Bio je autentičan na pozornici i stilu glazbe i kompilacije. S druge strane, Sejdic je bio jednostavan čovjek posvećen svojoj obitelji. To će biti zapamćeno u povijesti naše kulture, “rekao je Ilić.

Frula Bora Dugić kaže da će se Sejdic prvenstveno sjetiti generacije trubača kao modela i pedagoga.

“Igrao je s dušom. Svaka kvalitetna glazba ako se igra bez duše prestaje biti glazba. Sejdic je ostavio snažan način igranja iza sebe i kao veliki glazbenik pokušao ga je podijeliti sa svima koji su zainteresirani za trubu. Svi oni glazbenici koji su ga naučili danas u Srbiji predstavljaju posebnu kulturnu baštinu “, rekao je Dugić.

Izvor: rts.rs

0