Češki sud pustio je osumnjičenog za ubojstvo iz pritvora nakon što su svi svjedoci pucnjave romskog čovjeka ispitani

Scena pucnjave jednog romskog čovjeka u Chomutovu, Češka, 27. svibnja 2017. (Foto: David Ištok)

Autor: Romski Portal/ Čedo Todorović

Popodne, 14. kolovoza, ubojica koji je 27. svibnja pucao u 34-godišnjeg Roma u stambenom naselju u Chomutovu, pušten je iz pritvora. Stanovnici stambenom naselja koriste online društvene mreže kako bi podijelili netočne podatke o tome da je oslobođen, navodi romski portal Romea.cz.

Čovjek se i dalje tereti za ubojstvo i sučeljava se s 20 godina zatvora ako bude osuđen. Razlog zbog kojeg je bio pritvoren u prvom redu bio je sumnja da bi mogao utjecati na svjedoke ako ostane na slobodi.

Ubojica je u pritvoru od 29. svibnja. Okružni sud Chomutov ga je pozvao da ne bi mogao utjecati na svjedoke.

Sada je pušten. “Optuženi je pušten iz pritvora više ne  postoje  razlozi za njegovo prebacivanje u pritvor, tj. Saslušani su svi očevici za koje postoji rizik da bi na njih mogao pokušati utjecati”, izjavio je nadzorni državni tužitelj Vladimir Jan.

Odvjetnik: Oslobođenje od pritvora ne znači oslobađajuću presudu

“Kada se vračate u pritvoru, to nije presuda, oslobađanje od pritvora ne znači oslobađajuću presudu. Razlozi zbog kojih se optuženi nalazi u pritvoru točno su opisani Kodeksom kaznenog postupka, koji također utvrđuje maksimalnu dužinu pritvora. Ukratko se odnosi na takozvano tajno skrbništvo, gdje postoji razlog za zabrinutost da će optuženi utjecati na scjedoke koji još nisu ispitani ili će se na druge načine miješati u istragu. Tajno skrbništvo može trajati najviše tri mjeseca, ” objasnila je odvjetnica Anna Jiroková, novinaru romskog portala Romea.cz.

Optuženi se, štoviše, može vratiti u pritvor u bilo koje vrijeme, ako sud pronađe temelja za njegovo vračanje. “Nakon što se optuženi pusti iz pritvora, kazneni postupak se nastavlja i pritvor se može ponovno uspostaviti u bilo kojem trenutku, ako se, primjerice, optuženi ne pridržava ograničenja vezanih za puštanje na slobodu ili izbjegava dostavu registirrane pošte. Krivnja i osuda se naknadno odlučuje od suda, i bez obzira da li tužiteljstvo uključuje da optuženi bude na slobodi ili u pritvoru nema apsolutno nikakvog utjecaja kako će se dokaz o krivnji  procijeniti”, rekao je Jirotková.

“Ako optuženi bude procesuiran zbog krivičnog djela s tako potencijalnom dugotrajnom kaznom, tada je uobičajeno da ostanu u pritvoru čak i u slučajevima gdje nema objektivnog razloga za to. To nije pravilna procedura. Prema Zakonu o krivičnom postupku, ako se može pretpostaviti da optuženi neće tražiti izbjegavanje kaznenog progona, neće ometati istragu i neće počiniti daljnje kriminalne aktivnosti, tada težina optužbi u sebi i sama po sebi nije dovoljan i odlučan razlog da se optuženog vrati u pritvor. Stoga je apsolutno u redu da takav optuženi bude na slobodi. Međutim, optuženi mora se pridržavati sih ograničenja koja su povezana na tužiteljstvo, a osobito se mora pojaviti na sudu ili u policijskoj postaji kada se pozove”, rekao je odvjetnik.

Policija je nedavno poduzela rekonstrukciju pucnjave u svibnju. Jan je medijima potvrdio da je 37-godišnji optuženi sudjelovao u tom naporu.

Ponovno donošenje odluke rekonstrukcije dogodilo se po noći kako bi približili uvjeti incidenta što je moguće bliže. Ubojica, ako se osudi, suočava se za kaznom zatvora između 12 i 20 godina.

Ubojstvo se dogodilo 27. svibnja oko 3 ujutro. Policija kaže kako je optuženi čuo buku, pogledao kroz prozor i ugledao kombi koji je naletio na parkirane automobile.

Vozač je pokušao pobjeći sa scene vozeći se u smjeru svojih rođaka, koji su stajali pred zgradom apartmana na pločniku i s kojim su se svađali. Optuženi je odmah uzzeo svoje vatreno oružje, za koje je imao dozvolu, istrčao je ispred zgrade i počeo pucati na kombi koji je prolazio pored njega.

Ubojica je upucao vozača više puta, uzrokujući ozbiljne ozljede zbog kojih je umro na mjestu događaja. Strijelac je tada čekao policiju da stigne.

🔥0