“Želim otvoriti Biznis inkubator Rom Centar”, izjavljuje Fadil Hrustić iz Rijeke

Foto: rtv
Autor: IZHR 4.0
Grad Rijeka.info/-DV-/EUROpopile-worldedutacion

Ideja biznis inkubacije datira još od polovine prošlog vijeka, i tekovina je danas najrazvijenijih zemalja sveta, SAD i Japana. Osnovni cilj biznis inkubatora je pružanje sveobuhvatne pomoći poduzećima u periodu kada su ona najranjivija, tj. u prvih dvije do tri godine njihovog postojanja. Osim opipljive, materijalne pomoći, koja se razlikuje u različitim inkubatorima, ono što je univerzalno “Biznis Inkubator Rom Centara”  mentoring program, odnosno, ekspertske usluge koje stoje na raspolaganju poduzećima inkubatora, a koje su presudne u razvijanju preduzetničkih i menadžerskih osobina budućih podutetnika romskih nacionalnosti.

STRATEŠKI CILJEVI BIZNIS INKUBATOR ROM CENTARA  SU:

 1. Stvaranje novog, održivog modela privrednog razvoja,
 2. Zaustavljanje dalje negativne migracije romskog stanovništva,
 3. Povećanje kvaliteta života Roma u Hrvatskoj.

Svaki poduzetnik našeg inkubatora dobio bi savjetodavne usluge, edukaciju te prezentaciju i promidžbu, “Biznis Inkubator Rom Centar” bi se trudo svakog poduzetnika razvijati i individualno, sukladno njegovim specifičnim potrebama a najviše bi se razvijao na području  internet marketing te nove tehnologije

“Biznis Inkubator Rom Centar” ​ podupirao bi razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz osiguravanje poslovnog prostora i pružanje poslovnih i drugih usluga u najkritičnijim fazama razvoja poduzeća i na taj način sudjelovati u gospodarskom razvoju područja i smanjenju nezaposlenosti života Roma u Hrvatskoj

 • pružanje savjetodavne i organizacijske pomoći
 • poduzetnička i tehnološka edukacija
 • prijenos znanja internet tehnologije
 • usluge poslovnog planiranja i razvoja
 • istraživanje tržišta i promocija
 • razvoj poslovnih vještina
 • edukacija o zaštiti intelektualnog vlasništva
 • savjetodavna pomoć pri ISO certificiranju
 • prezentacija tvrtki na svjetskim sajmovima
 • umrežavanje poduzetnika
 • pružanje dodatnih usluga klijentima (web design, grafičke usluge i sl)
 • besplatan brzi Internet pristup
 • najam konferencijske prostorije i audio vizualne opreme
 • promocija putem 240 portala diljem europe
 • administrativne usluge

Isto tako želja nam je obavljati poslove stručno, uz ispunjenje zahtjeva i očekivanja stanara inkubatora, uz zaštitu njihovog interesa i profesionalne etike

 1. ovećati standard i motiviranost djelatnika
 2. s dobavljačima i partnerima uspostaviti obostrano korisne odnose u stabilnoj i dugoročnoj suradnji
 3. povećati zadovoljstvo svih koji imaju interes u uspješnom poslovanju  “Biznis Inkubator Rom Centara”

KOME JE PROJEKAT NAMENJEN?

Učešće u ovom projektu mogu uzeti pripadnici romske populacije iz cijele Hrvatske. Posebna nam je želja da privučemo mlade pripadnike romske populacije, Romkinje i povratnike iz inozemstva, koji imaju u sebi preduzetničkog duha, kao i viziju osnivanja i razvoja vlastitog malog biznisa.

KAKO ĆEMO TO POSTIĆI? Hrustić odgovara

Animirat ćemo pripadnike romske populacije, koji posjeduju poduzetnićki duh i imaju viziju osnivanja vlastitog poduzeća, informirati ćemo ih o poduzetništvu, o prednostima, izazovima i aktivnostima vođenja vlastitig biznisa, kao i svim pogodnostima koje će koristiti kao poduzetnici virtuelnog inkubator centra. Za 30 odabranih kandidata, potencijalnih poduzetnika, organizirati ćemo serije treninga, prilagođenih učesnicima, na kojima će oni naučiti: kako da započnu vlastiti biznis (pravni propisi i neophodni uslovi za osnivanje preduzeća, planiranje poslovanja i pisanje biznis planova) i kako da vlastiti biznis vode (specijalni treninzi fokusirani na menadžment,internet edukaciju, marketing i prodaju, kao osnovne poslovne funkcije u jednom malom preduzeću).

ŠTO OČEKUJEMO?

Razviti ćemo preduzetnička znanja i vještine kod 30 odabranih pripadnika romske populacije, organiziranje treninga i radionica, kao i direktnom konsultantskom podrškom i mentoringom, kako od strane menadžmenta Biznis Inkubator Rom Centra , tako i od strane eksternih konsultanata, što će utjecati na njihovo osposobljavanje za pokretanje vlastitog biznisa.

DESET odabranih preduzetnika romske populacije, koji su prošli treninge i imaju ideju za započinjanje vlastitog biznisa, dobiti će financijsku podršku za nabavku opreme, osnovati će svoja nova preduzeća, zaposliti će minimum 20 radnika, a menadžment inkubatora će, kroz proces virtuelne inkubacije, osigurati podršku za njihov dalji razvoj.
Za uspešan početak, za nabavku opreme izdvajanjem potrebnih sredstava.

TKO ĆE SE MOĆI PRIJAVITI?

Ako ste

Pripadnik ROMSKE nacionalne manjine
Želite da svoju budućnost vežete za svoj grad i pokrenete vlastiti biznis, MI SMO TU DA VAM PRUZIMO SVU POTREBNU PODRŠKU!

Fadil Hrustić, komesar za romsku dijasporu Svjetske organizacije.

Izvor: grad-rijeka.info

6