Intervju: Eduard Oršoš, predsjednik Romskog naselja Donje Vratno

Foto: Čedo Todorović

Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

O radu predsjednika Vijeća romske nacionalne manjine Donjeg Vratna u Varaždinskoj županiji i sa čime se najviše suočavaju Romi iz Donjeg Vratna, i kada su došli na području Donjeg Vratna, pročitajte u kratkom intervju koji smo obavili sa Eduardom Oršošom, predsjednikom Vijeća romske nacionalne manjine Donjeg Vratna u Varaždinskoj županiji.

1. Možete li se predstaviti?

– Moje ime je Eduard Oršoš. Predsjednik sam Romskog naselja Donje Vratno.

2. Kada ste se počeli baviti sa romskom zajednicom?

– Bavim se time već  20 godina. Odlučio sam se zbog toga jer želim pomoći svojim Romima i romskim zajednicama, a potrebe su velike.

3. Možete li nam reći nešto o povijesti roma Donjeg Vratna?

– Romi su tradicionalno nomadski narod porijeklom iz Indije,tako su i nasi preci prije 60 godina doselili na podrucje Donje i Gornje Vratno,bavili su se sa sekundarnim sirovinama i izradom drvenih korita.

4. Možete li nam nešto reći o vašim kulturnim običajima?

– Romi iz Donjeg i Gornjeg Vratna su katolicke vjere,te  Romski obicaji su iste kao i kod svih drugih romskih naselja. Svake godine se najvise slavi Dan Roma (08.04.).

5. Možete li nam reći o strukturi obrazovanja Roma?

– Što se  obrazovanja  tiče imamo mnogo  učenika O.Š. Imamo ih preko 100 učenika, i imamo učenika srednje škole koji još pohađaju srednju školu i koji su završili srednju školu. Jedini  problem nam je što nemamo predškolski odgoj, te mislim da je to najviše potrebno u svim naseljimaa zbog učenja hrvatskog jezika.

6. Sa kojim se problemima suočavaju Romi sa vašeg područja opčenito?

– Romi su najčešće diskriminirani u školama te izvan škole.Također mnogo večinskoga stanovništva sa područja Donjeg Vratna, a i šire imaju mnogo predrasuda prema svim Romima.

7. Jeste li aktivni u vijeću romske manjine.

– Aktivan sam u Vijeću Romske manjine, i u Savezu Roma “KALI SARA”. Također sam suradnik saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

8. Vaš osvrt na rad vijeća, probleme sa kojima se vijeće suočava/suočavalo, prepoznatljivost rada vijeća u zajednici i instituciji te sve ostalo vezano za rad vijeća.

– Kroz aktivan rad vijeća, postao sam prepoznat u mome naselju, a također i suradnja sa Savezom Roma u R.H. “Kali Sara” je isto pridonijela pomak u naselju. Kroz Savez Roma u R.H “Kali Sara” smo se ujedinili i sa ostalim romima sa našeg područja i iz cijele Hrvatske, te smo kroz i kroz Savez Roma u R.H “Kali Sara” posjetili mnoga romska naselja u Hrvatskoj.

9. Vaš osvrt na položaj Roma u hrvatskoj.

– Položaj Roma u Hrvatskoj je vrlo težak. Postoje mnogi problemi u svim Romskim naseljima, npr. legalizacija, infrastraktura, proširenje naselja,itd…, ali naveći je problem nesuradnja između Roma jer nisu opet svi ujedninjeni. Najviše me to zabrinjava jer mi je stalo do mojih Roma.

10. Koja je vaša poruka čitateljima Romskog Portala.

– Moja poruka je da se svi Romi u RH ujedine i da surađuju sa Savezom Roma u R.H “KALI SARA” i sa saborskom zastupnikom Veljkom Kajtazijem kako bi mogli riješiti probleme romske zajednice i poboljšali Romsku kulturu i zajednicu.

Srdačan pozdrav iz Varaždinske županije!

Pogledajte fotogaleriju posjete romskome naselju Gornje i Donje Vratno, Saveza Roma u R.H. “Kali Sara” dana 12.02.2017 godine.

Poveznica na posjetu Saveza Roma u R.H. “Kali Sara”:

Savez Roma U RH “Kali Sara”, posjetio romsko naselje “Gornje i Donje Vratno”

12632 false false true false true true false auto false ease-in-out 300 true 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%

 

4