Romi iz naselja Herešin u Koprivnici žele zatvaranje kompostišta ili iseljavanje

Foto: Matija Gudlin
Autor: Dina Ivačić

Želimo da nam se pomogne i da možemo normalno živjeti. Prije nekoliko godina smo se žalili Gradu na problem, obećali su nam da će riješiti problem, ali nisu, kazao je Bogdan.

Romi koji žive u naselju Herešin, pokraj Komunalčevog kompostišta, odustali su od prosvjeda kojeg su najavljivali zbog neugodnih mirisa i muha koje ih dugi niz godina opterećuju.

Razlog tome je sastanak kojem će prisustvovati Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, Franjo Horvat, predsjednik Udruge Roma Korak po Korak te bi trebao doći i Veljko Kajtazi, saborski zastupnik i predstavnik romske i židovske nacionalne manjine.

Podsjetimo, prošli su tjedan zbog spomenutog problema postavili prepreke na cestu i blokirali pristup kompostištu.

– Rekli su nam da će doći razgovarati s nama pa smo odustali. Mi stvarno više ovdje ne možemo živjeti. Od smrada i muha. Grozno je. Ne možemo biti u kući, a ni vani. Muha imamo stotine. Po cijele dane bavimo se ubijanjem muha, ali uzalud. Djeca nam obolijevaju. I nema pravila. Smrdi u bilo koje godišnje doba, čak i po zimi. Bolje da su umjesto tog kompostišta napravili dječje igralište. Nas nitko nije uostalom ni pitao hoće li to nama možda smetati – kazao je Miro Bogdan, jedan od stanovnika.

Tik uz kompostište živi oko 60-ak Roma. Svi su složni u tome da žele rješenje – ili da se kompostište zatvori ili da ih se iseli iz naselja.

– Ima kuća koje su prazne i može nas se preseliti. Ne želimo ići dalje od Koprivnice baš, uži dio. Može Đelekovec, Koprivnički Ivanec… Želimo da nam se pomogne i da možemo normalno živjeti. Prije nekoliko godina smo se žalili Gradu na problem, obećali su nam da će riješiti problem, ali nisu – kazao je Bogdan.

Prilikom našeg posjeta obiteljima i sami smo se uvjerili da su njihove kuće opsjednute s rojem muha.

Franjo Horvat, predsjednik spomenute udruge rekao nam je da je u planu iseljavanje obitelji s tog spornog područja.

– Slažem se s njima, Pomoći će im se samo što moraju biti strpljivi, ne možemo preko noći- rekao je Franjo Horvat.

To je potvrdio i Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice te istaknuo da se radi intenzivno na rješenju problema.

– Na inicijativu saborskog zastupnika Kajtazija vidjet ćemo s ministrom državne imovine, u suradnji s jedinicama lokalne i regionalne samouprave gdje ima slobodnih kuća na raspolaganju pa da se te obitelji maknu iz tog područja – zaključio je Jakšić.

Spomenimo i to da je kompostište koje se nalazi u Marofskoj ulici, u naselju Herešin, otvoreno prije otprilike šest godina.

Izvor: epodravina.hr

14783 false false true false true true false auto false ease-in-out 300 false 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%
2