Srbija: Združenom akcijom građna spriječeno rušenje romske barake u Rakovici

Solidarni građani su se okupili jučer, 14. srpnja da udruženim radom poprave ono što su batinaši ilegalno porušili, a država odbila zaštiti – jedini krov nad glavom dvije romske obitelji u ulici Vidikovački venac bb.

Građevinski poduzetnik koji je od općine Rakovica dobio pravo graditi na zemljištu na kojem ove obitelji žive od 2009. godine, ne krije da je upravo on angažirao navijače NK da ljudima sruše jedini dom, bez ikakvog pravnog osnova, unatoč privremenoj mjeri zabrane iseljenja koju je izrekao Europski sud za ljudska prava, i unatoč odluci suda u Srbiji kojom je poništeno rješenje o iseljenju. Iako su nasilnici otvoreno pokazali da ne prezaju ni od čega i zaprijetili da će 30. srpnja doći ponovno završe započeto rušenje, Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu još uvijek nije reagiralo na kaznenu prijavu koju je protiv batinaša i njihovih nalogodavaca podnijela organizacija Jednakost.
Romske obitelji su policijskoj postaji podnijele zahtjev za policijsku zaštitu. Policija je uvažila njihov zahtjev, tako da ih jučer patrole redovito obilaze.

Naporedo s pritiscima na nadležne državne institucije da zaštite romske obitelji od nasilja, solidarni građani i građanke organizirali su se popraviti porušeno, da podrže progonjene obitelji i izbore se za krov nad glavom.

Izvor: balkanekspresrb.rs

🔥10