Srbija: Europski centar za prava Roma (ERRC) na Exitovoj OPENS zoni

Foto: Benjaminn Ignac
(Menadžer digitalnih komunikacija u ERRC)

Na Exitovoj OPENS zoni svakodnevno možete upoznati s radom mnogih organizacija od kojih je jedna i europski centar za prava Roma. Benjamin Ignac je nakon školovanja u Americi odlučio posvetiti pravima Roma pa se tako priključio centru gdje radi kao menadžer digitalnih komunikacija. Kako je rekao za O radio organizacija u kojoj radi tuži rasiste koji krše ljudska prava Roma u Europi, a rade u više od petnaest zemalja. Oni vode sudske slučajeve i fokusiraju se na nalaženje mjesta za stanovanje, prava na obrazovanje, dokumenta, slobodu kretanja i migracije, ljudska prava žena i djece i još mnogo toga.

Sa koliko slučajeva se susrećete kao organizacija i koji su najčešći problemi mladih Roma?

Imamo dvadeset godina iskustva i više od devet stotina sudskih slučajeva. Najviše radimo na nelegalnim izbacivanje iz kućaodnosno na slučajevima kada se romska naselja ruše i romi se prisilno iseljavaju bez ikakvih alternativnih stambenih mogućnosti i rješenja. Veoma nam je bitna i segregirana edukacija koja je još uvijek problem u nekim zemljama. Romska djeca se odvajaju u školama i to ima negativne posljedice na njihov razvoj. Imali smo slučajeve sterilizacije romskih žena u bolnicama protiv njihove volje. Govori mržnje, agresija, policijska brutalost, loša slika koju mediji plasiraju i još mnogo toga.

Na koji način se može ostvariti inkluzija Roma? Ona i ne bi morala postojati da nema predrasuda prema Romima koje su neutemeljene.

Mi kao organizacija imamo tematski prioritet. Razumijemo da se jednakost ne može ostvariti tek tako pa se fokusiramo na pravni aspekt. U svakoj državi postoji pravni sustav, a mi gledamo kako da ostvarimo ista prava koja imaju svi. Romi se u mnogim državama smatraju drugom klasom građana. Mi postojimo u Europi, ima nas više od dvanaest milijuna i postojimo više od sedamsto godina ali još uvijek smo druga klasa. Još uvijek smo oni drugi i ostali. Kroz pravo želimo postići tu jednakost da državne isnstitucijama shvate da smo i mi građani i da nam ni oni a ni građanstvo ne mogu učiniti nešto bez ikakvih posljedica.

Na koji način se mladi Romi bore s predrasudama?

Želimo promovirati aktivizam i osviještenost među mladima. Veliki problem je što mnogi Romi ne razumiju da imaju prava, ne znaju i nisu svjesni da su jednaki kao i svaki čovjek, kao i da mogu boriti za svoja prava. Na primjer, ja ću te tužiti ako mi nacrtaš svastiku na kući. Aktivizam jedan od načina na koji bi se mladi mogli uključiti i to je trend koji raste. U mnogim državama postoji veliki broj nevladinih organizacija u koje su uključeni mladi, a to je vrlo lijepo vidjeti.

Koji je najgori slučaj netrepeljivosti s kojim ste se susreli?

To je vrlo subjektivno, ja mogu reći koji je meni bio najgori ali ne bih da govorim u ime organizacije. Bilo mi je strašno ono što sam pročitao, a dogodilo se jednom romskom bračnom paru u Beogradu. Auto im je bio ukraden i otišli su u policiju kako bi prijavili krađu a na kraju je ispalo da je policija njih maltretirala. Smatrali su da su oni krivi, bez ikakvih dokaza su bili oslikani kao počinitelji kako bi dobili odštetu od osiguranja. Nije fer, nije im pružena ni opcija za pravnu pomoć. Kao da je pravo na odvjetnika samo opcija u holivudskim filmovima. Ne, to je realnost u kojoj svi živimo i svi imaju pravo na to.

Da li i na koji način mladi mogu priključiti vašoj organizaciji?

Mi imamo odvjetnike i monitore u svakoj državi. Ono što Preporučujem mladima jeste da aktivno preuzmu ulogu monitora u zajednicama i romskim naseljima. Ako vide neku formu rasizma da je obavezno prijave. Ako je itko zainteresiran da formalno postane monitor ili suradnik centra može nam se javi na www.errc.org ili na Facebook stranici.

Izvor: oradio.rs

Razgovor s Benjaminom možete preslušati u playeru.

https://romskiportal.com/wp-content/uploads/2017/07/benjaminignac.mp3?_=1

 

0