Češka: Predsjednik Milos Zeman pod vatrom zbog farme svinja u bivšem nacističkom logoru.

Foto: AFP/ Češki predsjednik Milos Zeman izazvao je bijes rekavši kako podupire da farma svinja ostane otvorena na mjestu nekadašnjeg nacističkog logora u kojem su ubijeni stotine Roma.

Prijevod: Romski Portal/Čedo Todorović

PRAG (AFP) – Prosvjednici protiv rasizma su reagirali ogorčeno u petak nakon što je češki predsjednik Milos Zeman izjavio kako podupire da farma svinja ostane otvorena na mjestu nekadašnjeg nacističkog logora za Rome, piše portal france 24.

“Ove deklaracije su teška kaznena djela za one žrtve i preživjele holokausta i njihove obitelji”, izjavio je za AFP Miroslav Broz iz anti-rasističke udruge Konexe.

Svinjska farma izgrađen je tijekom komunističke vladavine početkom 1970-ih u Lety, selo južno od Praga, gdje je bilo mjesto koncentracijskog logora u kojem su stotine ljudi pripadnika romske i Sinti zaajednice ubijeno 1942. i 1943.

“Protiv sam likvidacije tvrtke koja cvate, jer bi to bio gubitak za nacionalno gospodarstvo”, izjavio je Zeman u četvrtak za češku televiziju.

“Uklanjanjem bi koštalo porezne obveznike milijardu kruna (38 milijuna eura),” dodao je Zeman.

Također se pojavio da bi izigrao povijesnu lokaciju, sugerirajući da je Lety bio “radni kamp i možda koncentracijski (kamp)”.

Skupine za ljudska prava, kao i Europski parlament, osudili su njegove komentare i pozvali na zatvaranje farme svinja.

Vlasnik farme, Agpi, kaže da se ne protivi izmještaja, sve dok dobije odgovarajuću naknadu.

Broz je udario u Zemanov “populizam” i povezao ga s onim što je nazvao “anti-romskim osjećajem koji je u srcu” češkog društva.

Njegov pogled odjeknuo je od Benjamin Abtan, šefa Europskog antirasnog pokreta (EGAM), koji je rekao da je Zemanov stav u biti “poricanje onoga što se dogodilo u ovom koncetracijskom logoru”.

Oko 1300 Roma su bili stažirani u Lety od kolovoza 1942. do svibnja 1943., a oko 330, uključujući najmanje 241 djece, umrlo je nakon izbijanja tifusa.

Mnogi zatvorenici kasnije su prebačeni u kompleks Auschwitz-Birkenau gdje se procjenjuje da je ubijeno više od milijun ljudi.

Pod nacistima, oko 90 posto čeških Roma je istrijebljeno.

Češki ministar kulture Daniel Herman ranije je rekao kako očekuje dogovor o prodaji farme do kraja godine.

2