Bugarska: Protest protiv Roma u Asenovgradu

U Bugarskom gradu Asenovgrad već nekoliko dana prosvjeduju građani bugarske nacionalnosti protiv Roma iz romskog naselja iz ovog grada.

Razlog za prosvjeda je tuča između grupe mladih Bugara i mladih Roma od prije nekoliko dana.

Prema informacijama, do tuče je došlo nakon što su dvije djevojke koje su se kupale na gradskom kupalištu davile i vrištale za pomoć na što je grupa mladih romskih momaka koja je bila u blizina pritrčala da pomogne djevojkama. Skupina od nekoliko mladih Bugara koji su sve to promatrali su počeli vrijeđaju i ponižavaju Rome riječima: Prljavi Cigani poput vas će pomoći ovim djevojkama, smrdite … “, nakon nastavka verbalnog sukoba između ove dvije grupe, došlo je do fizičkog obračuna, gdje su mladi bugarski momci pretučeni.

Nakon ovog incidenta, skupina Bugara je otišla u romskom naselju s namjerom da pronađe napadače.

Policija je odmah angažirana zbog ove situacije koja je zajedno s bugarskom žandarmerijom okružila i čuvala romsko naselje od prosvjednika koji kažu da su to mirni prosvjedi, ali nažalost, ovi prosvjedi su nasilni imajući u vidu da je policija morala potisnuti agresore kako ne bi probile policijski kordon na ulazu u selo. Sa protesta su uzvikivane pogrdne poruke prema svim Romima i zahtjev da lokalne vlasti isele Rome iz Asenovgrada.

Za sada policija s bugarskom žandarmerijom osiguravaju romsko naselje, ljudi ne mogu ni ući ni izaći iz naselja, žale se da ne mogu vršiti svoje svakodnevne aktivnosti, kao što su odlazak na posao, školu, doktora i sve dnevne aktivnosti.

Na prosvjede protiv Roma u Asenovgradu primijećene su i grupe bugarskih neonacionalista, navijačkih skupina i huligana koje su došle iz većih bugarskih gradova i koji pozivaju na obračun i iseljavanje Roma iz Bugarske.

Izvor: rominfomedia.rs

0