Saborski zastupnik Veljko Kajtaziji donirao dva televizora dječjem vrtiću “Pirgo”

Foto: Marijana Cipsa Sabo/Facebook

Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

Prilikom posjete romskome naselju Kuršanec u Međimurju, saborski zastupnik Veljko Kajtaziji je tom prigodom donirao dva televizora dječjem vrtiću “Pirgo”. Tim povodom smo kontaktirali i ravnateljicu dječjeg vrtića “Cipelica”,  gđu Gordana Šoltić Siladi, da li nam može reči o radu vrtića. Inaće dječji Vrtić “Pirgo”je područni odjel dječjeg Vrtića “Cipelica”. Osim dječjeg vrtića “Pirgo” romska djeca pohađaju i integrirani vrtić “Zvjezdice” koji djeluje u Šandorovcu. Gđa Gordana Šoltić Siladi, nam je na naš upit o radu vrtića poslala dopis te vam ga u cijelosti prenosimo.

Dječji vrtić „Pirgo“ nalazi se u romskom naselju Kuršanec i polaze ga djeca romske nacionalne manjine u godini pred polazak u školu. U pedagoškoj godini 2016./2017. upisano je 41 djece iz naselja Kuršanec. Dob upisane djece je 5.5 – 7 godina. Sa djecom se radi u dvije starije odgojne skupine.

U svakoj skupini radi odgojiteljica sa završenom višom stručnom spremom odgojitelja predškolske djece, te romske pomagačice sa završenom osnovnom i srednjom školom. Program se provodi u razdoblju od 1. rujna do 30. lipnja u kontinuitetu, u trajanju od 5,5 sati dnevno.

Osnovni cilj programa je kompenzirati nedostatke nastale specifičnim uvjetima razvoja, kako bi se podigla razina pripremljenosti djece iz romske populacije za uključivanje u proces osnovnog obrazovanja. Specifične zadaće programa temelje se na razvijanju zdravstveno-higijenskih navika, poticanje razvoja govora na hrvatskom jeziku, upoznavanje s osnovnim socijalnim vještinama te stjecanje osnovnih znanja i vještina potrebnih za djetetov daljnji razvoj i uspješno uključivanje u program prvog razreda osnovne škole.

S obzirom da djeca uče iskustveno, važno nam je stvoriti uvjete u kojima će ona biti u mogućnosti što više istraživati ispitivanjem, procjenjivanjem ali i samoprocjenjivanjem. Jedna od metoda u kojoj je dijete potaknuto na aktivno iskustveno učenje su različiti projekti.  Na osnovu interesa djece ali i  kvalitetne suradnje s roditeljima realiziran je projekt pod nazivom „ I ja želim biti velik i jak“ u sklopu kojeg se radilo na povezivanju  obiteljskog i institucionalnog odgoja te  različitih udruga iz svih područja rada. Posebnu podršku kako financijsku, ali i svu ostalu vrtići dobivaju od Ministarstva znanosti i obrazovanja  i od Grada Čakovca, te Koordinacijskog odbora akcije „Grad Čakovec – prijatelj djece“.

Kako bi se što kvalitetnije realizirao program saborski zastupnik Veljko Kajtazi donirao je dva televizora koji će biti od velike koristi odgojiteljicama Marijani Sabo i Ivani Kežman u odgojno – obrazovnom radu pogotovo u usvajanju hrvatskog jezika, te mu na tome veliko hvala.

Uz rad sa djecom u odgojno – obrazovnim skupinama posebna pažnja se pridaje i kvalitetnoj suradnji i partnerstvu s roditeljima. Za njih članice stručnog tima organiziraju radionice kako bi ih se osnažilo u njihovom roditeljstvu.

Timski rad ostvaruje se i kroz suradnju sa Osnovnom školom Kuršanec. Stručni timovi škole i naše ustanove na  sastancima zajedno planiraju i realiziraju aktivnosti .

. U područnom odjelu „Zvjezdice“ u Šandorovcu integrirano je 22 djece romske nacionalne manjine u dvije skupine u kojima rade odgojiteljice Janja Božić, Ljiljana Golubar, Snežana Bašek i Danica Forštnarić. U pedagoškoj 2016./2017. godini realiziran je projekt „Čiča miča gotova je priča“ kroz koji su se djeca polaznici upoznavali sa pričama i bajkama raznih naroda i manjina. Roditelji Romi, Rusi i Slovenci dolazili su čitati priče i bajke u vrtić na svojim jezicima i na hrvatskom. Završnica projekta održala se u Totovcu gdje su djeca prikazala dramatizaciju priče „Mrav dobra srca“. Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u suradnji sa Radiom Kaj, Narodnim novinama i Etnografskim muzejom donirao je „Etno igračke“ u okviru projekta „Dajmo djeci korijene i krila“.

Dječji vrtić Cipelica u Čakovcu ustanova je koja kvalitetno vodi brigu o djeci romske nacionalne manjine stvarajući okruženje u kojem će se sva dječja prava ne samo promicati već i ostvarivati u najboljem interesu svakog djeteta, istaknula je ravnateljica Dječjeg vrtića Cipelica u Čakovcu, Gordana Šoltić Siladi.

🔥20