Saborski zastupnik Veljko Kajtazi: “Ne vjerujem da će Plenković odobriti ovaj plan obrazovanja”

Ponovno se lome koplja oko obrazovanja, a član Posebnog povjerenstva za provedbu strategije obrazovanja Vedran Mornar smatra da Povjerenstvo služi samo kao krinka. Sutra slijedi sastanak Povjerenstva i premijera, a gost Dnevnika N1 bio je Veljko Kajtazi, zastupnik brojnih nacionalnih manjina u Saboru, uključujući i romsku manjinu.

Jeste li upoznati s Nacrtom akcijskog plana?

O samoj Strategiji sam upoznat i jako sam puno radio na tome. Inače, u ovome nisam upoznat jer sam tek danas na portalima vidio o čemu se radi. Osnovno je da je meni neshvatljivo da bude u suprotnosti Plan sa Strategijom i ako ovo ovako ostane, moglo bi doći do velikih problema. Akcijski plan mora biti jasan i obavezan svima sudionicima u provedbi, a mediji su jako dobro reagirali.

Uklonjen je jedan cijeli dio koji govori o financiranju programa Roma, za otvaranje igraonica, kurikulum za romski jezik i kulturu …

Malo sam iznenađen, prvo kao zastupnik romske nacionalne manjine mislim da bi Ministarstvo obrazovanja trebalo imati veći kontakt upravo s predstavnicima nacionalne manjine imajući u vidu da mi nemamo nikoga u Ministarstvu od pripadnika romske nacionalne manjine za razliku od ostalih nacionalnih manjina.

Sutra je sastanak Povjerenstva s premijerom – što ako on podrži ovakav plan?

Osobno smatram da ne vjerujem da je premijer ovo odobrio i da će uopće odobriti, naročito kada su u pitanju pripadnici nacionalne romske manjine.

Ako ipak odobri, hoćete li mu uskratiti svoju podršku?

Čekajte da vidimo što će učiniti premijer. Imamo nekoliko strateških dokumenata uključujući i Strategiju za Rome, a sama njihova provedba je nešto drugo. Kad je u pitanju romska nacionalna manjina, smatram da će se nešto izmijeniti, nešto učiniti jer i prošla Vlada kada je u pitanju obrazovanje – učinila je jako malo.

Vjerujete li da će ova Vlada ispuniti što treba prema pripadnicima romske nacionalne manjine?

Ne da vjerujem, nego očekujem. Ako se govori da im treba omogućiti obrazovanje, onda im ga treba i osigurati, a ne ovako ih maknuti iz nekih dokumenata.

Ako šefica povjerenstva Dijana Vican ostane pri ovome hoćete li očekivati da ju premijer ne podrži?

Jako mi je bitno da sve ono što je planirano da se to i ostvari, a podsjećam opet i da mi imamo Nacionalnu strategiju za Rome.

Izvor: hr.n1info.com

 

1