Predsjednik Češke Miloš Zeman zatražio da se ne uklanja farma svinja u mjestu Leti

Foto: Predsednik Češke Miloš Zeman

“Ja sam za to da na tom mjestu bude dostojanstven spomenik. Ali protiv toga sam da se likvidira farma. To je prosperitetno poduzeće. A što bi bilo umjesto nje? Prazna površina “, kazao je Zeman. On je podsjetio da je, dok je bio premijer, između 1998. i 2002. godine, odbio likvidira tu farmu jer bi to porezne obveznike koštalo 16 milijuna eura.

“Mislim da na takvom mjestu mora biti mjesto za odavanje pošte, ništa drugo a kamoli farma svinja, pa to je strašno. Kada sam bio unutra da pogledam farmu sticajem okolnosti stigao je kamion s novim svinjama za likvidaciju. Ta paralela je jeziva “, kazao je prošlog tjedna češki ministar pravde Robert Pelikan.

Ministar se prije šest dana na mjestu logora Ljeti na jugu Češke pridružio Romima i aktivistima iz 15 europskih zemalja kada je oko 300 ljudi zahtijevalo da vlada konačno ispuni obećanje i svoje i ranijih vlada poslije Zemanove da će premjestiti farmu svinja s mjesta gdje je od boleština i neljudskih uvjeta od 1.308 koliko je prošlo kroz logor stradalo 327 Roma, među njima i djeca, dok je 500 deportirano u plinske komore Auschwitza.

“Ljeti su medjunarodni simbol nepoštovanja žrtava holokausta i sramota Češke. Postoji lako rješenje: EU mora obustavi dotacije koje daje farmi svinja a vlasnici farme moraju izadju u susret, zato što je dostojanstvo žrtava holokausta više od njihove dobiti “, kazao je na prosvjedu u logoru predsjednik europskog antirasističkog pokreta EGAM, Benjamin Aptana. Predsjednik EGAM-a podsjetio je da su Romi koji su tu mučeni i zlostavljani bili češki državljani, a i logorski čuvari i dželati su bili Česi.

Vlada premijera Bohuslava Sobotka kojoj mandat istječe ove jeseni obećala je da će do redovnih parlamentarnih izbora češku sramotu farme svinja kraj grobove žrtava konačno nekako riješiti.

Izvor: rominfomedia.rs

0