Hej ljudi, priča se da Romi kradu!

Autor: Želimir Bengeri

Ima li ljepšeg od igranja s jaretom, kozlićem ili janjetom?

Umirovljenice štrikaju i druže se, Romkinje rade kao trgovkinje i pričaju s turistima i kupcima.

Naši stari su govorili kako “medalja ima dvije strane”. Naravno da se događaju poteškoće s ljudima koji su odrasli u okolini koja je samo prenijela obrasce ponašanja na svoju djecu i tako unedogled. Priča se kako Romi ne žele raditi, kako samo primaju socijalnu pomoć i slično. Nudim rješenje!

Nakon što se prođe romsko naselje na Dravi i zakorači na most na mjestu gdje se nalazi kinološko društvo, treba pogledati lijevo prema brani u Svibovcu i desno prema Dravskom kupalištu i vidjet će se dva nepregledna nasipa što se protežu s obje strane. Ti nasipi su u stvarnosti livade na koje se troši radi košnje trave.

Zamislite kako bi izgledalo kada bi se kupilo ovce i koze te ih prepustilo, radi uzgoja, ljudima iz romskog naselja ili iz Kuršanca. Vodili bi ih na ispašu po tim nasipima, po hektarima zemljišta. Vode ima u izobilju, a i trave koju ne bi trebalo više kositi već bi je životinje “malcirale”.

Na području iza Varkoma nalaze se četiri velika hangara koje je koristila vojska. Moglo bi ih se prurediti za boravak životinja po načelu: jedan za zdrave, drugi za bolesne životinje, treći za skladištenje hrane, a i četvrtom bi se našla namjena poput smještaja.

Sigurno bi Romi, a i siromašni građani, rado radili za, recimo, 4.000 kuna. Brinuli bi o životinjama i proizvodili mliječne proizvode koje bi pakirali u prihvatljivu ambalažu: mlijeko u stalene boce, a sir u lijepe kartonske kutije. Moglo bi ih se prodavati pod robnom markom Fair Trade Organic Varaždin. Većinu proizvoda bi trebalo namijeniti djeci u vrtićima i u školama budući da je zemljište varaždinsko i građansko, a ne gradsko.

Zdrava hrana za vrtićku i školsku djecu

Zamislimo stotine koza i ovaca na ispaši i djecu iz škola i vrtića koja dolaze na pouku, brinu o životinjama, njeguju stare, saznaju što jedu, uživaju u prirodi. Isto tako se druže s Romima i prihvaćaju suživot. Isto tako bi mogle biti organizirani školski izleti iz drugih krajeva Hrvatske, a u četvrtom hangaru bi bilo moguće otvoriti neku vrstu hostela, odnosno učeničkog doma za privremeni boravak. Naravno, posjetitelji bi i kupovali proizvode pod nazivom tvrtke IPO Fair Trade, a ne bi bilo loše i da ih sami proizvode! Tako bi ih i roditelji mogli podstaknuti na dobar osjećaj, zadovoljstvo pošteno odrađenim poslom.

Ekološki kamp

Isto tako bi se moglo otvoriti kamp na Dravskom kupalištu na koji bi dolazili ne samo stranci u svojim kamperima. Ne bi li bilo lijepo da ih ujutro budi zvuk zvona životinja na ispaši i da za zajutrak pojedu urzgojeno i proizvedeno tu – u susjedstvu. Sigurno bi se i njihovoj djeci sve to dopalo (pa ima li ljepšeg od igranja s jaretom, kozlićem ili janjetom?) što bi ih nerijetko ponukalo da zatraže od roditelja duži boravak?!

Fair Trade Organic Varaždin

Naravno, tu ima mjesta i za dodatnu proizvodnju žitarica, mahunarki, hladno prešanih ulja… Samoodrživo je i treba samo energija ljudska i – električna. S 200 milijuna kuna iz Gradskog proračuna projekt je u cijelosti isplativ i može ga se oploditi i vratii veći dio uloženih sredstava. Naravno, i Europska unija bi sigurno prepoznala taj projekt posebno jer je riječ o manjinama, a na koje su posebno osjetljivi. Možda i Japan budući da bi bile zaposlene i starije osobe?

A kada je ovcama vruće malo ih podšišamo, vunu iskoristimo za zanimljive proizvode poput rukavica, šalova, vesta, pulovera, koje se može prodavati u nekom, danas praznom, gradskom prostoru pod tvrtkom Fair Trade Varaždin. A u istom tom prostoru umirovljenice štrikaju i druže se, Romkinje rade kao trgovkinje i pričaju s turistima i kupcima, i same uče štrikati, prikazuju svoje običaje…

Da, bilo bi isplativo i – humano!

Izvor: turistplus.hr

0