Srbija: Romi u Boru bi do svojih prava i volontiranjem

Foto: IST Media. U romskim naseljima često vladaju nehigijenski uvjeti
Autor: IST Media, Aleksander Ilić, S.T.

SRBIJA/BOR – Više tisuća Roma koji žive u Boru ne mogu preko svojih organizacija da apliciraju za domaće i strane fondove, jer opština Bor u proračunu nije izdvojila novac za koordinatora ove nacionalne manjine, što je preduvjet za sudjelovanje na natječajima.

Kako bi ostvarili mogućnost za sudjelovanje na natječajima, što bi dovelo do podnošljivijeg života Roma, spremni su, kažu, da postave koordinatora koji bi volontirao.

“Nažalost, kaže predsjednik Udruženja građana” Centar za romska ljudska prava – Bor “Šašuvar Usejinović, ni to nam nije omogućeno, a sigurno bismo i bez plaće koordinatora radili bolje nego pojedini službenici u općini Bor.”

On kaže da među Romima ima mladih, pametnih i ambicioznih ljudi koji žele surađivati ​​sa svim relevantnim institucijama u poboljšanju egzistencijalnih potreba i položaja Roma u društvu, ali da se osjećaju diskrimisani.

“Novca za projekte ima. Najvažnije je početi proces, a mnogi su za početak spremni i da volontiraju zarad interesa cijele zajednice. U Nišu je, recimo, podijeljeno 50 stanova, ali oni imaju svog lokalnog koordinatora. Mi nismo mogli apliciramo, jer ga nemamo “, naglašava Usejinović.

Prema važećem popisu iz 2011. godine, u Borskoj području živi nešto više od 2.200 Roma, a neslužbeni podaci pokazuju da ima više od pet tisuća pripadnika ove nacionalne manjine.

Mnogi od njih nemaju ni osobna dokumenta, niti prava na zdravstvenu zaštitu. U Bor su posljednje dvije decenije mnogi došli iz svih krajeva Srbije, Kosova, ali i Makedonije, a kako bi osigurali sredstva za život, često bivaju iskorišteni od strane otkupljivača sekundarnih sirovina. Među ilegalnim sakupljačima otpadnog metala, mnogo je maloljetnika.

Podsjećamo da je Vlada Republike Srbije je na sjednici održanoj 7. lipnja usvojila Akcijski plan za primjenu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji. Akcijski plan je usvojen za razdoblje od 2017. do 2018. godine.

Romi su se još 2003. obučavali za rad na računalu
(Foto: IST Media)

Ovim dokumentom primijenit će se mjere koje su definirane Strategijom i time će se stvoriti uvjeti za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava osoba romske nacionalnosti.

Akcijskim planom definirano je pet prioritetnih područja: obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalna zaštita, a financira se iz proračuna Republike Srbije, donatorskih sredstava i sredstava unutar Akcijskog plana za Poglavlje 23.

Državni tajnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsjednik Savjeta za unapređenje položaja Roma i provođenje Desetljeća uključivanje Roma, dr Nenad Ivanišević, rekao je da je Vlada Republike Srbije usvajanjem Akcijskog plana pokazala predanost i brigu za unapređenje položaja Roma i Romkinja u našoj zemlji.

Akcijski plan će, prema njegovim riječima, intenzivirati rad institucija na nacionalnoj i lokalnoj razini da bi se suzbila diskriminacija prema ovoj nacionalnoj manjini i da bi Romi bili aktivnije uključeni u srpsko društvo.

Da li će ove preporuke zaživjeti i u Boru, pokazat će vrijeme.

Izvor: istmedia.rs

3