Srbija: Reakcije prijatelja iz razreda romskog učenika koji je pretučen zbog zastave

Foto: P. Marković / RAS Srbija
U školi kažu da su preuzeli sve mjere protiv izgrednika

Autor: Miroslava Brkic

Sin je došao kući i nije nam rekao što se dogodilo, njegova priča bila je da se ogrebao o granu. Valjda je mislio da je on nešto pogriješio i da ćemo biti ljuti na njega, sve dok nam policija nije zakucala na vrata.

SRBIJA – Ovako priča za “Blic” Ranko V., otac dječaka kojeg su pretukli vršnjaci u parkiću na Voždovcu jer je mahao srpskom zastavicom.

Pretučeni dječak D. V. (15) i dva dana nakon incidenta preplašen je i zbunjen.

Roditelji, i sami zatečeni incidentom, isprva nisu željeli pričati za medije iz straha da ne isprovociraju nove napade.

Dječak zbog posljedica torture školskih napasnika vrijeme provodi kod kuće, ali je, kako pričaju roditelji, i dalje u strahu od napada.

– Moj sin je suviše dobro dijete i nikada nije uradio ništa loše što bi dovelo do ovakve situacije – priča njegov otac za “Blic”.

Njegovog sina, inače učenika sedmog razreda OŠ “Karađorđe” na Voždovcu, u ponedjeljak su pretukla trojica osmaka iz iste škole jer je mahao srpskom zastavicom koja je ostala na tom mjestu nakon utakmice Srbija – Wales koja je odigrana u nedjelju.

Njemu su dječaci nasilnici pocijepali usnu i polomili jedan zub, a jučer je bio i na snimanju glave, ali je, na sreću, sve u redu.

Foto: Privatna arhiva
D.V.

Unatoč incidentu, roditelji su spremni dijete nastaviti živjeti normalnim životom kao i prije napada pa se sprema za ekskurziju.

Otac dječaka ističe da će tinejdžer od rujna normalno nastaviti pohađa ovu osnovnu školu, iako se to dovodilo u pitanje u razgovoru s ravnateljem škole.

Razredna ističe da je on dijete koje u ovoj školi vole svi – od nastavnika do đaka.

– U trenutku kada su krenuli na njega i rekli mu da “nema pravo nosi srpsku zastavu jer je Rom i napali ga, dogodilo se to da su njemu u pomoć pritrčali mnogi njegovi drugari iz odjela. Park je bio pun djece, a njega u odjelu vole jer je zapravo jako fino i pitomo dijete – priča dječakova razredna Vladanka Jakšić.

Iako možda ozljede nisu toliko strašne fizičke ipak, dodaje Vladanka, ono je što njega uzdrmalo jeste i situacija koju još ne razumije

Njegovi roditelji i roditelji trojice osmaka koji su ga napali razgovarali su s ravnateljem škole. Kako smo saznali, neki su bili iznenađeni ponašanjem svoje djece, a neki – nisu. Nezvanično, ova trojica nasilnika su i đaci sa manjim ocjenama iz vladanja i dosad nisu bili primjereni đaci.

Zaštitnik građana će provesti kontrolu i postupiti po pritužbi povodom nasilja, au školi je ranije rečeno i da je policija obavila uviđaj.

– Iako se incident dogodio izvan školskog dvorišta, OŠ “Karađorđe” škola je odmah poduzela korake iz domene vaspitnog rada. U školi je nakon obavljenog razgovora s učenicima prvo obavljen razgovor s pripadnicima PU Voždovac, zatim je održan sastanak Tima za zaštitu učenika od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja – piše u priopćenju Ministarstva prosvjete. Nasilje nad dječakom osudio je i ministar prosvjete Mladen Šarčević.

Psiholog: “Tukli su ga jer je Rom”

– Dječak je držao srpske zastavu i osjećao se kao netko tko navija za ovu državu i građanin Srbije, zbog čega su ga oni napali – priča školski psiholog Marina Bunčić.

Kako kaže, ovaj slučaj je oličenje čiste diskriminacije.

– To je strašno jer činjenica je da se ne bi tako ponašali prema nekome tko nije Rom. Diskriminacija Rome prati kako u školi tako i svuda. Radi se o djeci koja nisu tolerantna na razlike, ali to ne potječe samo iz obitelji. Diskriminacija se projicira na sve oblasti života i mi nismo visokotolerantno društvo kao što mislimo – dodaje Bunčić.

Kako kaže, ne vjeruje ni da se dječak od početka osjećao kao jednak svima i da je čak i samo vrijeđanje ono što može uplašiti ovu manjinu.

– Zbog toga su oni plašljivi i često idu u grupicama kako bi se osjećali sigurnije i sigurnije. Mnogi ne nastavljaju dalje školovanje, baš iz razloga što se osjećaju ugroženo, ukoliko bi bili jedini u odjelu. Zamislite koliko romske djece se prestravilo samo zato što su čuli da se ovako nešto dogodilo – priča psiholog.

Izvor: blic.rs

🔥4