Srbija: Europska komisija odobrila je 900.000 eura za izgradnju novih kuća za 34 obitelji

Susjedi zajedno i u novim kućama, Foto Hausing centar
Autor: Z. RAJIĆ

Europska komisija donirala 900.000 eura za raseljavanje “divljeg” naselja u Bogojevu. U pet sela biće izgrađene nove kuće za 34 obitelji po najvišim standardima.

SRBIJA – Europska komisija odobrila je 900.000 eura za izgradnju novih kuća za 34 obitelji koje žive u udžericama u romskom naselju u Bogojevu, kod Odžaka. Namjera je da to “divlje” selo bude raseljeno i da se svim romskim obiteljima podignu kuće u pet sela odžačke općine: 14 u Bogojevu, osam u Bačkom Gračacu i po četiri u Bačkom Brestovcu, Karavukovo i Laliću.

Strategiju raseljavanja sačinili su beogradski Centar za unapređenje stanovanja socijalno ugroženih skupina (Hausing centar) i općina Odžaci. Lokalna samouprava osigurala je 15 posto novca i građevinske parcele da bi se sazidali pristojni domovi žiteljima bogojevskog “divljeg” naselja. Projektom “Da svaki Rom ima dom” SO Odžaci i Hausing centar sudjelovali su na natječaju “Održiva stambena rješenja i unapređenje infrastrukture u romskim naseljima”, koji su objavili EU i Ministarstvo financija.

Predstavnici Hausing centra su, u ime općine Odžaci, prošlog tjedna u Ministarstvu financija potpisali ugovor o prihvaćanju donacije EU za stambeno zbrinjavanje Roma u Bogojevu. Andrija Đurić, koordinator za romska pitanja, ističe da su se Romi brzo odlučili dobrovoljno napuste sadašnje domove, ali se nisu lako dogovorili o tome gdje će tko biti raseljen.

– Na kraju je prihvaćeno da u Bogojevu ostanu starija i samačka kućanstva, au druga sela da se presele obitelji s djecom. Svima će biti podignute kuće s okućnicama, po najvišim europskim standardima. Kuće će biti blizu jedna drugoj, a njihovim budućim vlasnicima je omogućeno da izaberu komšije s prijašnjeg okruženja – navodi Đurić.

Prema njegovim riječima, izgradnja novih kuća trajaće dvije godine i može odmah početi, jer su sve parcele pokrivene potrebnom planskom dokumentacijom.

“Divlje” selo u Bogojevu, u kojem živi ukupno 107 Roma, od čega 34 maloljetnika, niklo je bez ikakvog plana 1965. godine na močvarnom zemljištu, a studijom OESS okarakterizirano je kao potpuno nepodobno za život.

Naselje u Bogojevu neuslovno za život.
Foto Hausing centar

– Ovdje ne mogu da priđu kola Hitne pomoći, a zbog blata ni djeca nisu mogla ići u školu, dok nije nabacan strugani asfalt. Struja je toliko slaba da pri najmanjem opterećenju nestaje ili dolazi do kvarovima. Nema organiziranog iznošenja smeća, a voda sa zajedničke česme po kvaliteti nije ni u rangu tehničke, a kamoli pitke – predočio je Đurić, i dodao da su sva nastojanja da im se uvjeti života poboljšaju bila bezuspješna, jer nitko nije htio ulagati u selo koje nije legalizirano.

UZ KUĆU I POSAO

Koordinator za romska pitanja naglašava da će, uz stambeno zbrinjavanje, biti neophodno i ekonomsko osnaživanje žitelja romskog naselja u Bogojevu.

– Ako budu dobili samo kuće, u njima će nastaviti biti socijalni slučajevi. Trenutno nijedan stanovnik romskog naselja nije zaposlen. Akcijskim planom zapošljavanja predvidjeli smo da bar nekoliko mjeseci budu angažirani u javnim radovima – poručuje Đurić.

Izvor: novosti.rs

1