Srbija: Za program potpore Romima sedam milijuna eura

Foto: Miroslav Dragojević
Autor: FoNet

Potpredsjednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je danas predsjedavala prvom sjednicom Koordinacionog tijela za Rome, najavila je da će se uskoro na sjednici Vlade Srbije naći Akcijski plan za 2017. i 2018. godinu, u okviru kojeg je planirano oko sedam milijuna eura za konkretne aktivnosti , kojima je cilj bolji položaj romske populacije u Srbiji.

Mihajlović je rekla da će 70 posto tog novca biti osigurano iz proračuna Srbije, a ostalih 30 posto iz pretpristupnih fondova Europske unije (EU).

Problemi romske populacije za Vladu su vrlo važni, što dokazuje i formiranje Koordinacionog tijela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u RS (2016-2025), a koje čini sedam ministara, šefica pregovaračkog tima Srbije s EU Tanja Miščević, direktorica Ureda za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnici Ujedinjenih naroda, EU, romskih udruga, navela je Mihajlović.

U priopćenju Vlade Srbije se navodi da je Miščević ocijenila da to što Koordinacijskim tijelom za Rome predsjedava potpredsjednica Vlade Srbije govori da postoji politička podrška da se položaj ove manjinske zajednice u Srbiji popravi.

Na sastanku je dogovoreno i da svi izvještaji koje članovi tijela budu razmjenjivali budu trojezični – na srpskom, romskom i engleskom jeziku, navodi se u priopćenju.

Izvor: danas.rs

🔥1