Slavonski Brod: Četvrti sastanak Romskog Nacionalnog Foruma sa romskim organizacijama

Foto: Čedo Todorović

Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

Romski Nacionalni Forum iz Belog Manastira i Nansen Dijalog Centar iz Osijeka su jučer 05. lipnja u svojem obilasku po četvrti put posjetili Slavonski Brod, te održali sastanak sa romskim organizacijama koje su sudjelovali u projektu jačanja kapaciteta romskih organizacija u Republici Hrvatskoj. Na sastanku su sudjelovale romske organizacije iz Slavonskoga Broda i to: Udruženje Roma “Ludari” Rumunjskog porijekla R.H, Omladinski Klub Roma grada Slavonskoga Broda i Romski Centar za promicanje i zaštitlu ljudskih prava.

U razgovoru sa najaktivnijom romskom organizacijom, Udružnje Roma “Ludari” Rumunjskog porijekla koja djeluje već 17 godina, Romski Nacionalni Forum i Nansen Dijalog Centar, su mogli čuti sa kojim se problemima najčešće romska zajednica suočava u Slavonskome Brodu, krenuvši od problema oko pisanja projekata za javne radove, i nemogučnosti javljanja na natječaje za Udruge, jer nemaju stručnu osobu koja bi pisala i provela projekt.

Romski centar za promicanje i zaštitu ljudskih prava je naveo da mu prijeti stečajni postupak zbog nemogučnosti podmirivanja troškova telekomunikacijskih troškova.

Omladinski Klub Roma grada Slavonskoga Broda, je također naveo da je u postupku gašenja udruge jer nemaju financijskih mogučnosti da održe udrugu.

“Danas smo posjetili Slavonski Brod po četvrti put te nastavljamo obilazak drugih romskih organizacija kroz 6 županija, te da provjerimo koji su pomaci u radu napravljeni od prošlog sastanka. Danas smo zaključili u razgovoru sa romskim organizacijama i predstavnicima da se udruge nalaze u teškoj financijskoj situaciji, da im prijeti stečajni postupak zbog nemogučnsoti podmirivanja telekomunikacijskih troškova  koje su proizašli u radu, te se javila velika potreba i oko pisanja financijskog i operativnog plana. Na zajedničkom sastanku romskih organizacija koji nam slijedi ubrzo nastojati čemo zajednički raditi kako napisati financijski i operativni plan za romsku organizaciju, te naći neki model da pripremimo udruge da ne dođu u toj situaciji da zatvore udrugu i da budu izbrisane iz registra udruga”, naveo je Branko Petrović, predsjednik Romskog Nacionalnog Foruma.

🔥3