Međimurje: Tečaj bajaškog rumunjskog jezika ‘Buna Zua!

Foto: OŠ T. Goričanca Mala Subotica
Autor: Željka Štampar Zamuda

Da je dobro stalno ulagati u edukacije i pratiti trendove dobro znaju i u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca Mala Subotica. Djelatnici škole postali su polaznici prve grupe za učenje osnova bajaškog rumunjskog jezika ‘Buna Zua! Kum ješć?’. REYN-Hrvatska i Pučko otvoreno učilište Korak po korak provode vrlo kvalitetan tečaj bajaškog, a svakako je i pohvalna činjenica da za isti tečaj postoji i priručnik za učenje osnova bajaškog rumunjskog jezika ‘Buna Zua! Kum ješć?’ – za vrtiće i škole koji podržavaju pozitivan razvoj identiteta svakog djeteta. Cilj pohađanja tečaja je olakšati prilagodbu učenicima pri polasku u osnovnu školu, olakšati im obrazovanje, a na kraju krajeva približiti se i njihovom jeziku i kulturi.

Sam tečaja stranog jezika, učenja bajaškog, podijeljen je u 8 cjelina vezanih uz svakodnevicu djeteta predškolske i prvoškolske dobi, a ponajviše je namijenjen odgajateljima, učiteljima, stručnim suradnicima i svim odraslima koji rade s romskom djecom. Tečaj izvode romski pomagači obučeni od strane POU Korak po korak, uz mentorstvo stručnog tima POU Korak po korak i vanjskih suradnika. Prva grupa od 14 polaznika s tečajem je krenula u petak 28.4.2017., čiji su voditelji pomagači Biljana Horvat i Elvis Kralj te dr. sc. Petar Radosavljević.

„U Hrvatskoj jednim od tri različita jezična varijeteta rumunjskog jezika govore mnogi Romi na području sjeverozapadne Hrvatske (Međimurska, Koprivničko-križevačka i Varaždinska županija te dio na području grada Kutine) te u Slavoniji. Modul i priručnik za učenje osnova bajaškog rumunjskog jezika mreže REYN-Hrvatska i POU Korak po korak prvenstveno je namijenjen onim odraslima koji rade s djecom Romima na području sjeverozapadne Hrvatske. Cilj pritom nije obučiti odrasle kako da poučavaju djecu Rome bajaškom rumunjskom jeziku ili na bajaškom rumunjskom jeziku, već je cilj osnažiti ih u području ostvarivanja pozitivne interakcije s djetetom i njegovom obitelji, osobito prilikom prvog susreta s predškolom i školom.“

Izvor: emedjimurje.rtl.hr

14331 false true true false true true false auto false ease-in-out 300 auto true 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%
1