Slovačka – Policija napala romsku zajednicu, djeca i stariji ranjeni

Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

BUDIMPEŠTA/ZBOROV – Europski Centar za Romska Prava (ERRC) je primio video snimak u kojemu policijski službenici nemilosrdno i nasumično napadaju na ulici pripadnike romske manjine u Slovačkom gradići, Zborov. Policijski službenici su 16-og travnja ušli u romsko naselje, te su bez razlike tukli pripednike romske manjine, uključujući djecu i starije osobe, navodi Europski Centar za Romska Prava.

Troje osoba su zatražile medicinsku pomoć: petogodišnji dječak, stariji čovjek u 40-ima sa srčanim problemima i starija invalidna žena. Kako navodi ERRC da je policija privremeno blokirala ulaz hitnoj službi. Hitna pomoć bila pozvana od strane ozlijeđenih pripadnika romske zajednice. Policija je čak kasnije nakon događaja zaprijetila svjedocima koji su snimali mobitelima, da izbrišu video snimke događaja.

Informator Europskog Centra za Romska Prava koji je snimio incident odbio je zastrašivanje policije te je izjavio: “ono što sam snimio dogodilo se u javnom prostoru, zašto bih to trebao izbrisati?”

Informator je opisao ERRC-u događaj kada je policija ušla u romsko naselje:

„Prvo policijsko vozilo je došlo oko 17:00 ili 18:00 sati, te nakon nekog vremena su došla još 6 policijskih službenika u službenoj odori, te još dvoje u civilnom odijelu. Mladi dječak je bio ozlijeđen, a tako i čovjek u svojim četrdesetima su bili gurnuti prema zemlji, unatoć tome što su bližnji rekli policijskim službenicima da boluje od srčanih problema. Starija osoba koju možete vidjeti u ovoj video snimci koja je isto gurnuta prema zemlji ima također ima neku invalidnost. “

Policija je bila pozvana nakon tuče koja je izbila u romskom naselju. Njihova reakcija je bila da su prilikom ulaska u naselje odmah koristili pendreke, izazivajući teror među mještanima. Žitelj naselja koji je pobjegao sa mjesta događaja je rekao: „Ako bi netko pokušao da popriča sa njima, te im govorio da prestanu, i oni bi bili pretučeni.“

Ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak najavio je planove za povećanje broja policije u općinama diljem Slovačke gdje se nalazi veliki broj romske populacije.

“Ako je ovo vrsta policijskih operacija koje možemo očekivati, je li sigurno imati više policajaca na ulicama većinskog romskog područja? Ne želimo više časnika čija je ideja o dobrom policijskom radu da brutalizira manjinsku zajednicu na tim mjestima “, rekao je predsjednik ERRC-a Đorđe Jovanović.

Europski Centar za Romska Prava očekuje odgovor od glasnogovornika Regionalnog policijskog ureda.

POGLEDAJTE VIDEO SNIMAK DOGAĐAJA. (Napomena: video snimak sadrži nasilje).

🔥11