Srbija: Ovako su Romi u Nišu proslavlili đurđevdan

Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija
U romskim naseljima Đurđevdan je najveseliji
Autor: Beta

Stanovnici niških romskih naselja, među kojima su Stočni trg, Crvena zvezda i Beogradmala danas proslavljaju Đurđevdan, odnosno Svetog Đorđa, uz bogatu trpezu i glasnu glazbu.

SRBIJA/NIŠ – Pripreme za proslavu jednog od dva za Rome najznačajnija praznika (pored Vasilice) žitelji niških romskih naselja započeli su još prije nekoliko dana.

Romske obitelji tradicionalno Đurđevdan slave uz pečenu janjetinu, a jagnjiće prema običaju kolju neposredno prije samog slavlja.

Običaj nalaže da se dan uoči Đurđevdana odlazi na izvor po vodu, cvijeće i vrbove grančice.

Kapije okićene cvijećem i vrbovim grančicama i jagnjad vezana neposredno ispred ulaza u kuće mogli su se jučer vidjeti skoro u svakom dvorištu u romskim naseljima.

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija
Za Đurđevdan obavezno jagnje na ražnju

Kako kažu mještani romskih naselja, Romi se po nepisanom pravilu utrkuju tko će uoči Đurđevdana prvi u zoru otići po vodu i tko će osigurati kasapina da im u zoru na blagdan zakolje janje.

– Tko ujutro porani i bude prvi na izvoru, taj će biti najsretniji ove godine i dobivat poklone – kazali su agenciji Beta u niškom romskom naselju Stočni trg.

Običaj je, kažu mještani, da se u zoru u izvor bace crvena jaja farbana na Uskrs i da se natoči voda koja se potom čuva čitave godine “za zdravlje”.

Romi u Nišu Đurđevdan proslavljaju u krugu obitelji, a drugog dana posjećuju prijatelje, rođake i susjede.

Foto: V. Živojinović / RAS Srbija
Jagnjetina poskupi u Nišu pred Đurđevdan

Stanovnik naselja Beogradmala Ašim Ramadanović rekao je da na Đurđevdanskoj trpezi svega ima.

– Janjetina obavezno, ali i janjeća sarmica, punjene paprike, torta. Glazba i pjesma također obavezno. Trubači prolaze kroz cijelo selo – kazao je Ašim Ramadanović.

Njegov susjed Ferhat Saiti rekao je da od oko 5.000 romskih obitelji u Nišu teško se može naći obitelj koja nije kupila janje za Đurđevdan.

Istaknuo je da su neke obitelji kupile i po dva, tri jagneto. “Tko nema novac, posuditi da bi kupio janje, a poslije ga otplaćuje po nekoliko mjeseci”, rekao je Saiti.

On je naveo da su Jagnjić i ove godine pred Đurđevdan poskupjeli, pa je kilogram “žive vage” umjesto 300 dinara koštao 350 dinara.

– Grad Niš bi za Đurđevdan trebalo pomoći siromašnim romskim obiteljima novcem ili Jagnjić kao što već godinama Jagodina pomaže svojim Romima – kazao je Saiti.

Proslava Đurđevdana u romskim naseljima, rekli su njihovi stanovnici, potrajat do kasno u noć. Mnogi će uz glazbu i piće dočekati zoru.

Đurđevdan ili Svetog Đorđa proslavljaju mještani mnogih sela u okolini Niša kao seosku slavu, a ovaj svetac je i krsna slava velikog broj obitelji u samom gradu.

Izvor: blic.rs

0