Srbija: Građani Novog Sada pomažu obitelji Đurkić

Autor: Miodrag Sovilj

Sedmočlana obitelj Đurkić iz Novog Sada moraće da se iseli iz trošne udžerice, budući da grad poljanu na kojoj se ona nalazi sprema za građevinskog investitora. Rok koji im je dat da izađu iz kuće namijenjene za rušenje je prošao, a Đurkić su u pomoć priskočili nastavnici njihove djece.

Nekadašnje vojno kupaonicu u blizini vojarne “Aleksandar Berić” prije 15 godina postalo je dom obitelji Đurkić. U tih 15 godina, rodilo im se petero djece. Međutim, prije nekoliko mjeseci posjetili su ih predstavnici grada i obilježili zemljište, a Đurkić poručili da moraju nađu novi dom.

Izašli su na teren i obavijestili nas da moramo napustiti ovu kuću i da bi najbolje bilo da tijekom veljače nađemo sebi drugi smještaj, i da ćemo najvjerojatnije morati u ožujku izaći van, kaže Bojana Đurkić.

Njezina obitelj od tada traži kuću koju bi mogli da uzmu u zakup. Međutim, kada su cijene u oglasima usporedili s onim čime raspolažu u novčaniku, shvatili su – od 16.000 dinara socijalne pomoći i onoga što zarade sakupljanjem sekundarnih sirovina – neće imati ni za najjeftiniju stanarinu.

Od toga bismo mogli neki iznos da izdvojimo, i 15 i 20.000 dinara, ali opet, to je onda nama nedovoljno da kasnije izdržavamo obitelj od mjeseca do mjeseca, dodaje Bojana.

Njezin najveći strah je da joj, ukoliko ne budu riješili ovaj problem, Centar za socijalni rad ne oduzme djecu. U gradu navode da to ipak neće činiti, jer su utvrdili da su Đurkić savjesni roditelji, a obećavaju i pomoć.

Ukoliko ste u mogućnosti donirati novac za kupnju ili iznajmljivanje kuće, to možete učiniti na žiro račun:
Banka Intesa: 160-450858-70 Vojvođanska banka: 355-3200555580-26 (devizni račun)

U Gradskoj upravi za socijalnu zaštitu kažu da ova obitelj neće biti prisilno iseljena i da će im grad osigurati jednokratnu novčanu pomoć kako bi mogli riješiti stambeno pitanje.

Da Đurkić jednokratna pomoć neće značiti mnogo, prve su shvatile nastavnice koje rade s njihovom djecom. Pokrenule su akciju u kojoj će roditelji i radnici u školi prikupljati novac za obitelj školskih drugara. Kažu, one i tako drže čas, ovog puta iz solidarnosti.

“Pošto su primjerni đaci i odlični drugari, to nas je i motiviralo da im pomognemo. Moja je dužnost kao odeljenskog starješine da pomognem svakom učeniku, i njima, pošto su u specifičnom problemu. Mi smo se kao odeljenske starješine III-5, V- 5 i VII-5 udružili iu suradnji s udrugom pokrenuli akciju “, kaže Aleksandra Spasić, nastavnica u OŠ” Žarko Zrenjanin “.

U školi se, pored novčanih priloga, skupljaju i čepovi, biće organizirane humanitarne predstave, a otvoren je i žiro-račun za one koji budu željeli da pomognu.

Izvor: rs.n1info.com

🔥5