Srbija: Siromaštvo i predrasude su romska svakodnevica, navodi ombudsman

Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevica Roma u Srbiji, kaže Zaštitnik građana.

SRBIJA – Siromaštvo, diskriminacija, predrasude i dalje su svakodnevica Roma u Srbiji, a postignuti rezultati na unapređenju njihovog položaja nisu otklonili ključne prepreke u integracije te manjinske zajednice, priopćio je Zaštitnik građana povodom Svjetskog dana Roma koji se obilježava 8. ožujka, navodi b92.

“Rezultati provedbe Sporazuma o razumijevanju, sačinjenog s predstavnicima Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i UNHCR-a, omogućili su da broj” pravno nevidljivih “Roma bude značajno smanjen. Primjena Sporazuma doprinijela je podizanju svijesti o potrebi hitnog postupanja u ostvarivanju prava građana romske nacionalnosti na upis u matične knjige “, ukazano je iz ureda ombudsmana.

Međutim, upozorava se i da podizanje betonskog zida oko romskog naselja “Marko Orlović ” u Kruševcu, prvog takve vrste u Srbiji, može dovesti do getoizacije i segregacije romske zajednice.

Podsjeća se i da je podizanje zida u suprotnosti sa strateškim opredjeljenjem države o provođenju mjera inkluzije Roma i Romkinja u Srbiji.

“Zbog toga je Zaštitnik građana izradio poseban izvještaj s namjerom da skrene pozornost nadležnim tijelima i javnosti, da poduzimanje jednog takvog čina, čak i kada je formalno pravno sukladno važećim propisima, onemogućuje nesmetan život građana u romskom naselju. Izvještaj upozorava nadležne organe na potrebu pravovremenog reagiranja kako bi se spriječila takva pojava u budućnosti, kao i nužnost razmatranja i utvrđivanja opravdanosti podizanja ovog zida “, naveo je ombudsman.

Dodaje se i da poboljšanje pristupačnosti sustava zdravstvene zaštite i edukacija koju godinama uspješno provode zdravstvene medijatorki u romskim naseljima, još uvijek nisu dovoljne mjere.

Romkinje se izdvaju kao jedna od najmarginalizovanijih društvenih skupina, a suočavaju se s problemima u zapošljavanju, obrazovanju i zdavstvenoj zaštiti.

Ombudsman je iznio i podatke Republičkog zavoda za statistiku i UNICEF-a, prema kojima je 38 posto svih žena starosti od 15 do 49 godina, u romskim naseljima, izjavilo je da nikada nije koristilo neku metodu da bi izbjegle ili odgodile trudnoću, dok je 31 postotak Romkinja imalo barem jedan prekid trudnoće. Čak 17 posto Romkinja se udalo prije napunjene petnaeste godine.U obitelji su žene često izložene nasilju i bez odgovarajuće zaštite.

Rezultati istraživanje Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade pokazuju da je oko 80 posto romske djece izvan sustava osnovnog obrazovanja i povremeno prekida ili potpuno napušta školovanje, jer su prinuđeni da zarađuju za vlastitu i egzistenciju svoje obitelji.

“Iako je unaprijeđen normativni okvir u pogledu afirmativnih mjera i drugih oblika potpore romskoj djeci u obrazovanju, pojedina zakonska uređenja za ostvarivanje prava na besplatnu prehranu, besplatne udžbenike i slično, nisu doprinijela prevladavanju prepreka koje, zbog siromaštva, imaju romska djeca u obrazovanju i obrazovnim rezultatima “, zaključio je ombudsman.

Prema podacima UNICEF-a svega šest posto romske djece koja žive u neformalnim romskim naseljima pohađa predškolske ustanove. Svega 69 posto djece školskog uzrasta iz romskih naselja upisuje osnovnu školu, a završava je 64 posto njih, što govori da se država nedovoljno bavi problemima ove zajednice i to od najranije dobi njezinih pripadnika.

🔥4