Srbija: Dokumentarni film “Jaka žena u paklenom zagrljaju predrasuda”

Foto: jugmedia.rs
Autor: jugmedia.rs

Laura Saitović je u Leskovcu uspjela izboriti za dobar život i uspješnu karijeru, ali kada je došao red da se zaposli njezina kći, cijela obitelj se susrela s najružnijim mogućim vidom diskriminacije samo zato što su Romi

LESKOVAC/SRBIJA – Kao Zdravstvena medijatorka Doma zdravlja u Leskovcu Laura Saitović je uspjela produžiti na stotine života Roma u ovom gradu, a trenutno se sa svojim suprugom bori protiv ranog sklapanja brakova mladih iz romske zajednice.

Na razvijanju svijesti romske populacije o tome da su i oni ravnopravni dio društva izgara već godinama i čini velike pomake u razbijanju predrasuda, ali je zatim diskriminaciju osjetila na svojoj koži i to na način koji najviše boli – kada netko “udari” na vaše dijete.

“Naša kći Sabrina se zaposlila kao apotekarka i bila je presretna kada je počela samostalno zarađivati ​​za svoj život i da se osamostaljuje. Međutim, nekoliko dana kasnije je vlasnik te ljekarne saznao da je ona romske nacionalnosti i počeo je da je mobinguje kako bi je natjerao da da otkaz. Nije želio Romkinju u svojoj ljekarni. Nažalost, izdržala je svega mjesec dana i povukla se. Danas ne radi nigdje i ne razmišlja da se ponovno zaposli kako ne bi preživjela istu golgotu “, prepričava nam Laurin suprug Zoran.

Laura je ogorčena, ali ne odustaje da se bori s predrasudama i nastavlja svoju borbu za neki bolji život svoje zajednice.

AKO NE VODIMO RAČUNA O SEBI, NIKO DRUGI NEĆE

Mobilni tim za inkluziju Roma, čiji je Laura član, obrazovan je 2014. godine odlukom Gradskog vijeća i njegova uloga je poboljšanje socio-ekonomskog statusa Roma u području obrazovanja, zapošljavanja, zdravstva i socijalne skrbi.

“Mi pomažemo Romima i da promjene svoje navike i da preventivno djeluju na svoje zdravlje. Da se ne liječe samo kada dođe do bolesti, već i da ih spriječe, jer svi pokazatelji nam govore da je veliki postotak Roma koji se razbolijevaju od kardiovaskularnih bolesti i bolesti i dijabetesa “, objašnjava nam Laura što je zapravo njen posao.

Ovakvi Mobilni timovi funkcioniraju u 20 Općina u Srbiji, a njihova uloga je između ostalog i poboljšanje komunikacije između romske zajednice i relevantnih institucija koje pokrivaju djelokrug rada Momčad.

U OŠTROJ BORBI PROTIV “MALIH NEVESTA”

Sa svojim suprugom Zoranom, preko njegove nevladine organizacije “ROSA” pokrenula je jedinstven projekt pod nazivom “Preventivno djelovanje u cilju sprječavanja preranih brakova kod Roma u Leskovcu”.

 

Njezina borba protiv ugovorenih brakova maloljetnih osoba, mahom starih oko 15 godina, posredstvom roditelja provodadžija, upravo traje.

“Na edukativnim radionicama ukazujemo na zdravstvene, gospodarske i socijalne probleme stupanja u rani brak i ukazujemo na mogućnosti koje se ostvaruju obrazovanjem i zapošljavanjem”, ističe Laura.

Procjenjuje se da u Leskovcu ima desetak tisuća Roma s natalitetom u blagom porastu. Do skora su bili politički neprofilisani i bavili su se manjim obiteljskim poslovima, trgovinom, zanatima … Jedan dio mlađe populacije zaposlen je u ovdašnjim javno-komunalnim poduzećima.

Mladi Romi to moraju znati i da se motiviraju da preuzmu aktivnu ulogu u društvu.

Tekst i dokumentarni film realizirani su u okviru projekta “Informativna inkluzija Roma za bolji život na jugu Srbije”, sufinanciran od strane Minsitarstva kulture i informiranja Vlade Republike Srbije, i imaju za cilj da predstave uspješne pripadnike romske nacionalne manjina sa Juga Srbije svim čitateljima u cilju smanjenja diskriminacije.

Dragan Marinković

Izvor: jugmedia.rs

U nastavku pogledajte dokumetarni film o Laurinom životu, koja je skoro postala i baka. Kako joj protiče dan na poslu, kod kuće, kakva je domaćica i zašto su joj najveća podrška suprug i sin za koga danas živi.

 

🔥6