Koprivnica: Obilježen Svjetski Dan Roma

Foto: Čedo Todorović

Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

U subotu 8. travnja u Sportskoj dvorani Srednje škole Koprivnica održana je proslava Svjetskog dana Roma. Svečanost proslave održana je u organizaciji Udruge Roma Korak po korak, Vijeća romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije, Saveza Roma u Republici Hrvatskoj Kali Sara, Savjeta za nacionalne manjine te saborskog zastupnika Veljka Kajtazija.

Svečanosti su prisustvovali: Predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić, zamjenik župana Ivan Pal, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, predsjednica Saveza Roma u RH Suzana Krčmar, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić i zamjenica Melita Samoborec, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine KKŽ i Udruge Roma Korak po korak Franjo Horvat kao i predsjednici ostalih vijeća romske nacionalne manjine, te predstavnici romskih udruga i brojni pripadnici romske zajednice s područja cijele Hrvatske.

Ispred Grada Koprivnice na proslavi su sudjelovali Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika i Melita Samoborec, zamjenica gradonačelnika.

Hvala vam na velikoj časti koju ste nam ukazali ovim dosita velikim događanjem u našem gradu, ali i za naš grad. Kada pričamo o pravima nacionalnih manjina osobito Romima, puno toga smo napravili i puno toga zajedno pokrećemo. Naravno da to sve nije dovoljno i dalje nas čeka velik posao. Ono što mi u Koprivnici i uvjeren sam u cijeloj Koprivničko-križevačkoj županiji želimo ostaviti je da Romi imaju jednaka prava na zdravstvenu i socijalnu skrb, obrazovanje te u konačnici jednaka prava na radno mjesto. To je korak po korak, to je jedan put na koji idemo zajedno i samo ako idemo zajedno možemo uspjeti – poručio je Mišel Jakšić, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika.

Predsjednik Udruge Roma Korak po korak Franjo Horvat zahvalio je Županiji na podršci i suradnji, a saborski zastupnik Veljko Kajtazi podsjetio je kako se Svjetski dan Roma obilježava 8. travnja jer je toga datuma 1971. godine u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma na kojemu su dobili svoju zastavu, himnu i službeni jezik.

Savez Roma u R.H. “KALI SARA” je u sklopu manifestacije dodijelila priznanja zaslužnim članovima romske zajednice koji su svojim radom doprinijeli poboljšanju statusa Roma u Republici Hrvatskoj.

Pokrovitelji manifestacije bili su Koprivničko-križevačka županija, Grad Koprivnica, Grad Đurđevac i Gradsko komunalno poduzeće Komunalac Koprivnica.

Nastupali su:
1. O.Š “Antun Nemčić Gostovinski”, Područna Škola Reka.
2. O.Š “Mihovila Pavleka Miškine”, Đelekovec.
3. O.Š “Grgura Karlovčana”, Đurđevac.
4. O.Š “Brača Radić”, Koprivnica.
5. K.U.D. “Tradicija”, Sisak.
6. K.U.D. “Crni Biseri”, Sisak.
7. RKUD “Ludari”, Slavonski Brod.
8. Udruga Roma Istre, Pula.

  • Nastup folklorne grupe “Terne Romne Luluđa”.
  • Nastup grupe Buki “Skandal Bend”.

9. Vijeće romske nacionalne manjine Općine Nedelišće, naselje “Parag”.

  • Izvodi “Slađan Bend”

Galeriju fotografija pogldajte OVDJE.

🔥0