Zagreb: Obilježena centralna proslava Svjetskog Dana Roma

Foto: Čedo Todorović

Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

Dana, 07.04.2017 godine. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici je obilježena centralna proslava Svjetskog Dana Roma.
Centralno obilježavanje je okupilo veliki broj roma iz svih krajeva hrvatske te predstavnike ministarstava i saborske zastupnike.

Svjetski dan Roma obilježava se na današnji datum u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 8. – 12. travnja 1971. godine u Londonu.

U pitanju je jedan od najvažnijih datuma u povijesti Roma. Na tom kongresu predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta usvojili su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika ali i službenim prihvaćanjem naziva ‘Rom’, što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi Svjetskim danom Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Saborski zastupnik: Veljko Kajtazi

 

“Romska zajednica nije zadovoljna. Ustavni okvir i dokumenti koje imamo još uvijek nisu iscrpljeni i daju nam prostora da učinimo puno više”, poručio je Kajtazi.

Naveo je da u posljednjih šest mjeseci nije došlo do usvajanja operativnih programa za nacionalne manjine, da je Povjerenstvo za praćenje strategije nakon više od godinu dana nefunkcioniranja tek u procesu formiranja te da su sredstva namijenjena Savjetu za nacionalne manjine i ostalim institucijama smanjena, a dodjeljuju se kasno u godini uz prevelika ograničenja.

Romske udruge, dodao je, značajno su potkapacitirane dok Vijeća romske nacionalne manjine zbog nedostatka prostora uvažavanja i financiranja ne funkcioniraju kako je to zamišljeno.

“Cilj nam je socijalno uključiti Rome, osigurati jednakost prilika za sve, kao i zaštitu osnovnih ljudskih prava svih građana. Smanjivanje prava i slabljenje manjinskih organizacija više nije opcija”, poručio je Kajtazi.

Naglasio je da ih većina u njihovim naporima podržava, ali da je s druge strane puno onih koji ih ne podržavaju i koji misle da bi prava nacionalnih manjina i manjinskih organizacija trebalo smanjiti, da manjine ne bi trebale odlučivati u Saboru, da predstavnici manjina na lokalnim razinama ne bi trebali imati utjecaj na lokalnu vlast, da nevladine organizacije Roma ne bi trebale imati podršku države i da ne bi trebalo obilježavati nacionalne praznike na ovakav način.

Podsjetio je da je zaštita manjinskih i ljudskih prava sastavni dio političkog programa aktualne Vlade, te istaknuo da romska zajednica očekuje da se do kraja mandata naprave vidljivi rezultati vezano za Nacionalnu strategiju za uključivanje Roma.

Potrebe romske zajednice nisu takve da ih država ne može podnijeti

“Potrebe koje romska zajednica ima nisu takve da ih država ne može podnijeti”, poručio je Kajtazi, upozorivši da će se ti problemi sve više nagomilavati što se više budu okretale glave od tih problema, posebice uslijed demografskog rasta romske zajednice.

Naglasio je i da postaje sve teže boriti se s problemom siromaštva Roma.

“Ne nudeći rješenja, prečesto provodimo projekte koji ne daju željene rezultate, prečesto su Romi isključeni iz tih projekata koji prečesto stvaraju nove sukobe i zbunjuju pripadnike romske zajednice koji ne vide na koji način ti multimilijunski projekti utječu na njihove svakodnevne probleme”, kazao je.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike: Nada Murganić

Murganić: Ne možemo biti zadovoljni rezultatima

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić ocijenila je da ne mogu biti zadovoljni rezultatima svih želja i opredjeljenja koja imaju prema nacionalnim manjinama.

“Romi i Romkinje, a ima ih prema nekim statistikama oko 40.000 u Hrvatskoj, žive u teškim stambenim i socio-ekonomskim prilikama. Djeca su izuzeta iz predškolskog odgoja i obrazovanja, iz osnovnoškolskog manje-više, ali kasnije školovanje i nije uvijek dostupno. Samim time, zbog niske kvalifikacijske strukture, ali i ekonomskih prilika izuzeti su i iz svijeta rada”, naglasila je.

Navela je i da je upravo najveći postotak pripadnika Roma i njihovih zajednica u učešću minimalnih naknada, tzv. socijalnih pomoći, poručivši da su sve to prostori na kojima je potrebno zajednički raditi i djelovati s ciljem poboljšanja uvjeta i omogućavanja potpune integracije.

Saborski zastupnik: Furio Radin

Radin: Put do potpune integracije zahtijeva svjetonazorske, materijalne i strukturne promjene

Predstavnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin naglasio je da je put do potpune integracije Roma u hrvatskom društvu dugačak, jer je takav u cijeloj Europi i jer zahtjeva ne samo svjetonazorske promjene, već i materijalne i strukturne.

Ministrica kulture: Nina Obuljen Koržinek

 

“Put izgradnje jezičnog standarda je put prema širenju knjige na romskom jeziku, put kulture i put prema stvaranju obrazovanih građana koji će promicati i voljeti svoju kulturu i dijeliti je s drugim hrvatskim građanima”, poručila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Kazala je da su u pripremi ozbiljni projekti o prikupljanju i praćenju podataka kako bi se zajednički planovi i napori o razvoju romske zajednice učinkovitije ostvarivali.

Predsjednici HNS-a i bivšoj ministrici graditeljstva Anki Mrak-Taritaš, je dodijeljena godišnja nagrada za dugogodišnji rad i doprinos razvoju romske zajednice za 2017.

 


Savez Roma Kali Sara dodijelio je godišnju nagradu za dugogodišnji rad i doprinos razvoju romske zajednice za 2017. predsjednici HNS-a i bivšoj ministrici graditeljstva Anki Mrak-Taritaš koja je, kako je istaknuto, učinila da se pokrene postupak legalizacije stambenih objekata u vlasništvu pripadnika romske nacionalne manjine, čime je pridonijela poboljšanju položaja romske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Predsjednica Saveza Roma u R.H. “Kali Sara”: Suzana Krčmar

 

Predsjednica Saveza Roma u R.H. “Kali Sara” pozdravila je sve nazočne i čestitala je svima Svjetski Dan Roma.

Galeriju Fotografija pogledajte OVDJE.

🔥0