Srbija: Film “Skupljači perja”, remek djelo i nakon 50 godina

Foto: Youtube
Autor: mondo.rs

Pre pola stoljeća, legendarni film je prikazan prvi put. Jeste li znali da je zamalo osvojio Oscara, ali i da su šamari i borbe u filmu bili pravi?

Snimljen prije točno 50 godina u Vojvodini, film Aleksandra Saše Petrovića “Skupljači perja” je prvi koji tretira položaj Roma u društvu i otkriva njihov život i prvo ostvarenje u kojem Romi govore svojim jezikom. Ali to nije jedino po čemu je poseban …

Danas se u filmovima druže djeca i dinosauri izumrli prije više milijuna godina, divlje životinje pričaju, automobili lete … I vrlo često sve to je snimljeno u jednom studiju ili animirano. Nema toga što uz pomoć moderne tehnologije ne može izgledati toliko vjerodostojno da i najveći skeptici ne bi povjerovali. Međutim, ako se vratimo ne tako davno u prošlost spoznat da su scene koje u ovom tisućljeću važe za “mačji kašalj” zapravo bile vrlo opasne i da su zbog njihove autentičnosti glumci stradali.

Podsjetit vas na dvije scene iz kultnog filma “Skupljači perja”, snimljenog prije 50 godina, koji se i dalje smatra jednim od najznačajnijih ostvarenja jugoslavenske kinematografije. Redatelj Aleksandar Petrović zahtijevao je potpunu autentičnost za prvi domaći film snimljen na romskom jeziku, melodramu o ljubavi Bore i Tise u romskom naselju u Vojvodini. Konkretno, prije 50 godina to je za ekipu u kojoj su bili Bekim Fehmiu, Olivera Vučo, Bata Živojinović i drugi, podrazumijevalo da rade u blatu do koljena i danju i noću. I ne samo to, već da nema dublera i bilo kakvih “lažnjaka”.

Sjećate se scene u kojoj Bekim šamara Oliveru? Ne, nisu je odglumili! Glumac je to učinio bez imalo nježnosti, a Olivera ni riječ progovorila nije. Njezin natečeni obraz dovoljno je govorio sam za sebe. Mediji su zabilježili da je glumica mjesec dana nakon toga oblogama hladila svoj obraz, a onda su nastavili scenu.

A pamtite li kada se Fehmiu i Bata tuku s isukanim noževima u rukama? Nije bilo pričuve. Prvi put su to izveli u gomili perja, s pravim noževima, a drugi put pod konjskim kopitima. Nije došlo do težih povreda glumaca samo zahvaljujući pukoj sreći.

Izvor: YouTube

Bora (Fehmiu) je oženjen starijom ženom, i zaljubljen u Tisu (Jovanović), čiji očuh Mirta (Živojinović) je njegov glavni konkurent u poslu skupljača perja. Mirta pokušava je uda za maloljetnog dječaka, ali nakon toga je napastvuje, nakon čega ona bježi kod lokalne kafanske pjevačice Lenče (Vučo) i otkriva joj da želi postati pjevačica u Beogradu.

Izvor: YouTube

Bora odvodi Tisu kod popa koji ih vjenčava, i živi s njom i prethodnom ženom u svojoj kući. Tisa koristi njegovo odsustvo da krene u Beograd u potrazi za Lenčetovim sinom, koji navodno živi od pjevanja u prijestolnici, ali otkriva da je on zapravo bogalj koji prosi po ulicama. Razočarana, pokušava vratiti u naselje ali je Turci koji su je pokupili kamionom siluju i ostavlja onesvešćenu. Bora je traži ali nalazi Mirtu, kada dolazi do njihovog konačnog obračuna u gomili perja. Iz perja izlazi samo Bora, a Mirtin leš baca u jezero. Na kraju filma, istraga utvrđuje da je Mirtu ubio Bora, ali njega više nitko ne može pronaći, uključujući i Tisu.

Sjećanje na “Sivi dom” (FOTO, VIDEO)

Film je te 1967. osvojio drugu nagradu po važnosti na Festivalu u Cannesu, prije nego što je ta manifestacija počela uručuje Zlatnu palmu. Gran pri je dodijeljen filmu “Uvećanje” (Michelangelo Antonioni), dok se Petrović ovenčao Velikom nagradom glavnog žirija. Nagrada je te godine “na ravne časti” podijeljena između Petrovića i Josepha Lozija za film “Accident”.

Naredne godine je nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg filma izvan engleskog govornog područja. Nagrada je ipak otišla u ruke Jirija Menci, za film “Strogo kontrolirani vlakovi”.

Ali je narator rekao “nagradu prima Aleksandar Petrović za film ‘Skupljači perja'”!

Izvor: YouTube

U čast 50. godišnjice filma, u utorak će u Muzeju istorije Jugoslavii biti upriličena svečanost na kojoj će govoriti povjesničar Radina Vučetić i muzejski savjetnik Moma Cvijoević, au kino dvorani Muzeja 25. maj biće ponovo prikazan ovaj veliki film.

Posebna gošća biće Branka Petrić, udovica Bekima Fejmiua, au predvorju muzeja bit će izloženi originalni plakat filma, šešir koji je Fehmiu nosio i fotografije sa susreta ekipe filma i Josipa Broza Tita na Festivalu u Puli.

Izvor: mondo.rs

0