Srbija: Kako izgledaju sobe mladih Roma

Foto: Aleksandrija Ajduković
Autor: Dragana Nikoletić

Veliki trud se ulaže da se odvoje prostorije za tinejdžere, što je moguće ako ih nema više od dvoje.

Socijalni pokazatelji ukazuju da stanje u populaciji mladih Roma u Srbiji nije bajno, unatoč evidentnom pomaku od početka Desetljeća Roma, međunarodne inicijative pokrenute 2005. godine. Mladi Romi se teže zapošljavaju od ostalih i, pritiješnjeni predrasudama s jedne, i običajnim pravom s druge strane, mladi nalaze egzistencijalni izlaz u nevladinim organizacijama i sivom gospodarskom sektoru. Ipak je sve više njih iu službenim tokovima. Slika životnog ambijenta mladog pripadnika romske zajednice još uvijek je stereotipna i dobrim dijelom temelji na istini.

Tanka je granica kod Roma između djetinjstva i odrastanja, iako je prije samo desetljeće bila još nevidljivijima. Pa bi izravno iz igre ili lakih zaduženja, osmišljenih kao odgojno sredstvo, uranjali u svijet bračnih i roditeljskih obveza.

Sve jača svijest o potrebi za školovanjem, odložila je trenutak službenog sazrijevanja, ali i unijela promjene u planiranju životnog prostora. Tako je sve manje kućanstava s nekoliko generacija žitelja, a još manje onih gdje se sve događa u jednoj sobi. Veliki trud se ulaže da se odvoje prostorije za tinejdžere, što je moguće ako ih nema više od dvoje. Sljedeći korak u osamostaljenju je sklepati, sagraditi, podići vlastitu kuću, po vlastitom ukusu.

Protivno predubedjenja ali i realno uglavnom zapuštenim uličicama mahala, domovi su im uredni, koliko vanjski uvjeti – blato i prašina – dozvoljavaju. Ovo se tiče izoliranih romskih naselja, dok je u stambenim zgradama situacija unutar danog prosjeka – ni po čemu se ne razlikuju od susjeda. TV, računalo, sjedeća garnitura koja se po potrebi pretvara u krevet, najčešće i grijalica – redovni je inventar sobe svakog mladog Roba, baš kao i Srbina, Hrvata, Bugara … i mnogo šire.

Ambijenti se razlikuju po detaljima, premda i ovdje ima pravilnosti: baš u sitnim cakama događa se taj sudar svjetova. Prestarela za igračke, sebi dopuštaju pogled u prošlost posjedovanjem plišanih medvjeda i srca od jambolije. Već na drugom zidu moguće je sresti pogled zanosne obnažene ljepotice s kalendara.

Na zidovima su gotovo neizostavno prostirke, ili njihove verzije od tanjeg materijala. Motivi su često vjerski, premda njihov izbor više ovisi o kolorita nego od konfesije. Nadreligijska crta ispoljava se u prizorima tigrova, paunova i drugih životinja poznatih po ljepoti. Nekad je prisutan i žal za postojbinom, izražen umjetničkim sredstvima – zidnim slikama iz staroindijskih epova. Gdje se senzualno izvijaju ženska tijela, a muškarci dokono puše u sjeni palmi i ogromnih džamija, što dozvoljava stvaralačka sloboda.

Od ukrasa tu je uvijek mnoštvo obiteljskih fotografija. Ćilimi su i na podovima, nerijetko iu više slojeva što pridonosi boljoj izolaciji od zemljanog ili betonskog poda, ali i osjećaju udobnosti. Sve rjeđe očekuju da se gost izuje, uvijek se tu vrzma neki djevojčurak koji će da pospremi za posjetiteljem. Ili neki malac koji će da otrči po sok i keks. Sobe su ušuškane raznobojnim dekama koji se tonom slažu na jastucima. Izribani milijardu puta, često kriju porijeklo – iz kanti, ili sa “buvljaka”. Pokućstvo soba nikad nije novo, za razliku od kuhinja, dopremljenih često iz inozemstva.

Kada bih morala sročim definiciju interijera životnog ambijenta mladih Roma, rekla bih da je to savršena kombinacija atraktivnog i praktičnog, jednostavnost bez izlišnog komfora. Sav višak stacioniran je u zajedničkoj prostoriji, koja buja od života sitnica. Još jedno im je zajedničko: natprosječna gostoljubivost domaćina, ničim izazvana, pa joj je vrlo teško i dolično uzvratiti.

Izvor: vice.com/rs/

Pogledajte sve fotografije:

Mikicina soba

13115 false false true false true true false auto false ease-in-out 300 true 0 true false Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%

Soba Mikicine sestre Marije

13117 false true true false true true false auto false ease-in-out 300 auto true 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%

Mikijeva soba

13118 false true true false true true false auto false ease-in-out 300 auto true 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%

Zufina soba

13120 false true true false true true false auto false ease-in-out 300 auto true 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%

Soba Denisa Ibrahimovića

13121 false true true false true true false auto false ease-in-out 300 auto true 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%

Demuševa soba

13122 false true true false true true false auto false ease-in-out 300 auto true 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%
1