Održan sastanak između predstavnika Centara za socijalnu skrb i predstavnika romske zajednice.

Foto:Čedo Todorović

Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

U prostorijama Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku 20. veljaće, održan je sastanak između predstavnika Vijeća romskih nacionalnih manjina, predstavnika romskih organizacija i predstavnika ravnatelja Centara za socijalnu skrb.

Središnja tema sastanka bile su izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi izglasane prošli tjedan u Saboru. Navedenim izmjenama otvorila se mogućnost da zaposleni putem mjera javnih radova (posredstvom HZZ-a) ne izgube pravo na zajamčenu minimalnu naknadu.

Sastanak je održan na inicijativu saborskoga zastupnika Veljka Kajtazija, i Saveza Roma u RH „Kali Sara. U samom uvodu saborski zastupnik Veljko Kajtazi je pozdravio sve nazočne, te se zahvalio ministrici Nadi Murganić na organizaciji ovakvo velikog sastanka. Ujedno se zahvalio i državnoj tajnici Mariji Pletikosi, načelnici sektora gđi. Ani Butković i nj. suradnicima kao i predstavnicima Centara za socijalnu skrb i nj. podružnica na dobrom odazivu.

Također je i zahvalio Savezu Roma u RH “KALI SARA” na koordiniranju i pozivanju romskih predstavnika, pučkoj pravobraniteljici gđi. Lori Vidović na njezinom odazivu i prisustvu, predstavnicima Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te predstavnicima ostalih institucija. U svojem uvodnom govoru saborski zastupnik je sve nazočne upozorio na život u romskim naseljima kao životu u 16-om stoljeću. Mnoga naselja još nemaju riješena imovinsko-pravna pitanja oko zemljišta, nemaju vodu, struju, kanalizaciju, ceste im nisu asfaltirane.

Također je upozorio o ostalim dijelovima Zakona uz poseban osvrt na probleme koji su prouzrokovani Člankom 29. ZOS, odnosno ograničenjima vezanim za korištenje osobnih vozila, te vjeruje da će se sljedeće godine ti problemi u potpunosti ukloniti, imajući u vidu da postojeći Zakon nudi prostora za iznimke. Saborski zastupnik je napomenuo da se nada da će sama primjena Zakona ubuduće biti prilagođenija uvjetima na terenu koji pokazuju da većina Roma i društveno, ali i na onaj fizički način, zbog prometne izoliranosti, su isključena iz interakcije s institucijama i većinskom zajednicom.

Predstavnici Vijeća Romskih Nacionalnih manjina iz Osječko-baranjske županije, Varaždinske županije, Koprivničko-Križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske županije, Primorsko- Goranske županije, Sisačko-moslovačke županije, Međimurske županije, Istarske županije i suradnik saborskoga zastupnika Veljka Kajtazija, Robert Radić iz Brodsko-Posavske županije upozorili su da Romi nailaze na velike poteškoće u ostvarivanju svojih prava u Centrima za socijalnu skrb. Svi prisutni su se ujedno složili da nedostatak prava na vozilo, je problem svih socijalno-ugroženih građana Republike Hrvatske. Najviše su upozorili da su sa tim nedostatkom bili pogođeni zbog nemogučnosti odlaska djece doktoru ili na hitnu pomoć, jer u nekim slučajevima hitna pomoć nije dolazila na intervenciju, te problem oko prijevoza djece u vrtiće ili predškolu.

Ravnatelji i predstavnici Centara za Socijalnu skrb su također upozorili da je to problem cijele zajednice, a ne samo Roma. Također su se složili da zajedno trebaju raditi na integraciji i na što boljoj suradnji predstavnika romske zajednice i samih djelatnika Centara za socijalnu skrb da bi se problemi što bolje rješavali.

Na kraju sastanka, ministrica Murganić je sve nazočne pozvala na uzajamnu suradnju i na poštivanje zakonskih obaveza i prava.

Pogledajte i video prilog rasprave iz Sabora povodom izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi.

[fbvideo link=”https://www.facebook.com/veljko.kajtazi/videos/1951692345058678/” width=”500″ height=”400″ onlyvideo=”1″]

🔥3