Srbija: Diskriminaciji su najviše izložene žene, osobe sa invaliditetom, stariji i Romi

Srbija – Najveća diskriminacija je prilikom zapošljavanja, a njoj su najviše izložene žene, osobe s invaliditetom, stariji i Romi, i to je zapravo jedan isti trend koji traje godinama, izjavila je danas povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

“U principu ne mijenjaju se grupe koje su najviše izložene, to traje godinama, pokazuje se jedan trend i mi na temelju toga provodimo veliki broj aktivnosti kako bismo i preventivno djelovali i doprinijeli da se smanjuje diskriminacija, posebno na tržištu rada i zapošljavanja”, rekla je Janković za RTS.
Ona je dodala da će 15. ožujka Narodnoj skupštini predati godišnji izvještaj, koji je u pripremi.

Janković kaže da se njenoj instituciji podnose pritužbe i na temelju bračnog i obiteljskog statusa kao i na temelju seksualne orijentacije, po više osnova, ali da se te četiri skupine i dalje izdvajaju kao skupine koje podnose najveći broj pritužbi.

Najveća diskriminacija, podvlači Janković, javlja se prilikom zapošljavanja, i odatle dolazi najviše pritužbi, te je to najvidljivije.

“U protekle dvije-tri godine broj pritužbi se drži na istoj razini, prošle godine žene su posebno bile izložene diskriminaciji i to u javnom sektoru, ove godine to nije slučaj, ove godine gotovo identičan broj pritužbi osoba s invaliditetom i žena i dobro je, na taj način rješavamo se brojnih prepreka “, smatra Janković.

Prema njenim riječima, osobe s invaliditetom najčešće podnose pritužbe zbog fizičkih barijera na koje nailaze, a također, područje rada i zapošljavanja također je su razlog zbog kojeg osobe s invaliditetom najviše podnose pritužbe.

Osvrćući se na titulu “homofob godine”, koju je dobila od jednog magazina, Janković kaže da prihvaća kritike na svoj rad, ali i da je sigurna da je radila koliko je mogla i unutar svojih zakonskih ovlasti.

“Bila bih slobodna ocijeniti da, ipak, bez obzira na probleme s kojima se još suočavaju, da je došlo do pomaka u položaju LGBT populacije. Ne znam koji su bili kriteriji za utvrđivanje tko je tome dao najveći doprinos, ali bih bila slobodna ocijeniti da smo naša institucija i ja osobno radili sve u okviru zakonskih ovlasti, ali i provodili brojne druge aktivnosti “, rekla je Janković.

Izvor: ROMinfomedia.rs

0