Srbija: Osuđen na uvjetnu kaznu zatvora, a i dalje vodi Savjet Roma

Foto: Izvor: Medija centar Beograd
Autor: Jelena D. Petrović

Da li je pravomoćna presuda i uvjetna kazna zatvorom zbog krivotvorenja službene isprave prepreka predsjedniku Nacionalnog romskog savjeta da i dalje vodi to tijelo? On tvrdi da nije kriv, a pojedini članovi Vijeća zahtjevaju njegovu ostavku. Iz resornog ministarstva poručuju da im je zakon vezao ruke.

SRBIJA – Vitomir Mihajlović Nacionalni savjet Roma vodi već 14 godina, već ima jednu uvjetnu kaznu zatvora od tri mjeseca, a za kazneno djelo krivotvorenje službene isprave, tj. neistinit izvješće o trošenju oko 600.000 dinara iz proračuna, pravomoćno je osuđen prije dva mjeseca.

“Vitomiru Mihajloviću sud izriče uvjetnu osudu kaznom zatvora od šest mjeseci i određuje da se utvrđena kazna neće izvršiti ukoliko optuženi za dvije godine ne izvrši novo kazneno djelo”, navodi se u presudi Prvog osnovnog suda.

Grešku je napravila knjigovođa, poručuje Mihajlović koji je, kaže, preuzeo odgovornost kao ovlaštena osoba.

“Nije bilo zloupotrebe. Radi se prije svega o kupnji hrane za 54 obitelji koje su raseljene sa Gazele 2009. godine. Ali odgovorost je odgovornost. Na temelju toga sam prihvatio dogovor, to je bio prije svega dogovor između mene i suci prihvatiti dio krivnje da ja snosim i uvjetno sam kažnjen šest mjeseci “, objašnjava Mihajlović.

Nakon neuspjelog pokušaja izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Vijeća, njegovu ostavku traži sada već smijenjeni zamjenik predsjednika Izvršnog odbora Miloš Paunković.

“Kad su izbori za nacionalne savjete on onda iz proračuna, koje ne bi trebalo tako da se troše, kupuje glasove, potplaćuje najblaže rečeno, ne znam koji drugi izraz da upotrijebim, ljude koji glasuju za njega. Onda se formira skupština, pa se na skupštini on isto tako tim podmićivanjem dobiva većinu glasova “, tvrdi Paunković.

Članstvo u Vijeću, pa i funkciju predsjednika Mihajlović bi izgubio da je osuđen kaznom zatvora dužom bar za jedan dan – što propisuje zakon o Nacionalnim savjetima koji je i resornom ministarstvu vezao ruke.

“Mi ćemo se naravno dodatno konzultirati s kolegama iz RIK-a, ali za sada osnova za ukidanje bilo koga kao člana Nacionalnog savjeta osuđenog na kaznu do šest mjeseci, na žalost nema”, kaže Ivan Bošnjak, državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Iako bi po zakonu o radu, presuda Mihajloviću bila razlog za otkaz, iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave poručuju da na taj zakon ne mogu da se pozovu jer nisu njegov poslodavac, kao i da je legitimitet izbora predsjednika u rukama jedino članova romskog nacionalnog savjeta.

Izvor: rs.n1info.com

0