Srbija: Radnik Gradske čistoće koji pročita 50 knjiga godišnje

Foto: Prva printscreen

SRBIJA/BEOGRAD – Arslan Bajramoski radnik je “Gradske čistoće”. I dok mu je posao da čisti gradske ulice, slobodno vrijeme koristi za vlastito obrazovanje. Arslan je zaljubljen u knjige i godišnje pročita 50 knjiga zbog čega ga zovu i Aca Filozof.

Prije četiri godine upisao je i fakultet. U petoj deceniji dobio je stipendiju i postao student ekonomije. I, vjerovali ili ne, školu je završio u roku, iako su mu govorili da odustane.

“Ljudi koji su prijatelji i oni koji su završili škole rekli su mi da neću ništa izgubiti, samo dobiti”, priča Aca za Exploziv.

Najveći problem nisu mu bile knjige i obimno gradivo, već trema.

“Na prvoj godini kad sam imao sociologiju iako sam znao perfektno i više nego perfektno, bio sam odsječen, iako znam i više nego što treba”, objašnjava ovaj student.

Dao je 29 ispita i završni rad. Iako je dobio diplomu, još radi s metlom. Imao je ponudu za posao magacionera, ali je zbog problema s koljenima odbio.

“Ako bude bolji posao bude, ako ne, opet dobro”, skroman je Arslan.

Dok čeka bolji posao, za koji su nadležni u Gradskoj čistoći naveli da je u planu, Arslan je dobio priliku da svoje studije nastavi. Dobio je školarinu za master studije, koju je s oduševljenjem prihvatio, ali također još od jedne stvari ne odustaje, a to je čitanje.

“Čitam, ljetos sam pročitao ‘Braću Karamazove’, ‘Zločin i kaznu’, sad trenutno čitam ‘Idiota'”, ispričao je Aca.

Volje za učenjem mu ne manjka, a mi se nadamo da će zasluženu diplomu na kraju i uspjeti unovčiti.

Izvor: kurir.rs

🔥1