Romski Nacionalni Forum u Dardi održao 12 festival romske pjesme i plesa

Foto: Čedo Todorović
Autor: Romski Portal/Čedo Todorović

Udruga Romski Nacionalni Forum iz Belog Manastira je dana 18.12.2016 godine u prostorijama Kulturnog Centra u Dardi organizirala je kulturni događaj “12 festival romske pjesme i plesa”. Na navedenom festivalu su se natjecali romi i romkinje iz Osječko-baranjske županije. Na festivalu su osim žitelja roma Osječko-baranjske županije, prisustvovali i saborski zastupnik, Veljko Kajtazi,te Savez Roma u RH “Kali Sara”. Prije početke festivala, saborski zastupnik Veljko Kajtazi je pozdravio sve nazočne, a Savez Roma u RH “Kali Sara” je podijelio Božične paketiće za mališane.

Branko Petrović, predsjednik Romskog Nacionalnog Foruma

Ovo je 12 festival romske pjesme i plesa. Oni stariji koji su nas u početku pratili znaju da se to prije zvalo natjecanje pjevača amatera roma, te plesača i igrača roma Osječko-baranjske županije. Od prošle godine je to preraslo u festival romske pjesme i plesa. Ovu manifestaciju koju danas provodimo je omogučeno zahvaljujući financiranju Savjeta za nacionalne manjine i Saborskog zastupnika Veljka Kajtazija koji nam je pomogao u organiziranju današnjeg programa. Sama manifestacija se sastoji u natjecanju pjevanja romskih pjesama te plesa romske glazbe. Ples će se odvijati u paru, a pjevaći će svoju točku izvoditi pojedinačno, rekao je Branko Petrović, organizator i predsjednik Romskog Nacionalnog Foruma.

Svi natjecatelji su pokazali svoje umijeće u pjevanju i plesu, te su pokazali da pripadnici romske nacionalne manjine, bez obzira na poteškoće i probleme koje prolaze u životu, da su romi zaista rođeni sa talentom glazbe i plesa. Nakon završetka suci su imali težak zadatak i izabrati troje najboljih pjevača i troje najboljih plesaća.

Pobjednici u pjevanju i osvojena mjesta.
1. Mjesto: Suzana Bugarinović
2. Mjesto: Bojan Bugarinović
3. Mjesto: Zoran Jovanović

Pobjednici u plesanju i osvojena mjesta.
1. Mjesto: Danijela Ignjac i Jovan Đurđević
2. Mjesto: Svetlana Todorović i Jasmin Radosavljević
3. Mjesto: Danijela Ignjac i Dragan Ignjac

Nakon festivala svi prisutni su bili pozvani na domjenak.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

🔥6