Crna Gora: Završen ciklus foruma o pitanjima Roma

Foto: Wikipedia

PODGORICA/CRNA GORA – Ciklus foruma javnog dijaloga za 2016. godinu o realizaciji i prioritetnim mjerama vezanim za pitanja Roma, koji su u proteklih nekoliko mjeseci održavani diljem regije, završen je danas forumom u Podgorici, objavljeno je na stranicama Vijeća za regionalnu suradnju (RČ).

Skupove je organizirao Akcijski tim RČ za integraciju Roma do 2020. godine, zajedno s vlastima u Beogradu, Sarajevu, Skoplju, Prištini i Podgorici.

Akcijski tim je izrazio spremnost da nastavi podržavati vlasti sa Zapadnog Balkana da na odgovarajući način planiraju neophodne mjere za integraciju Roma, uključujući raspodjelu adekvatnih resursa i uvrštavanje aktivnosti u opće politike obrazovanja, zapošljavanja, stambenog zbrinjavanja, zdravstvene zaštite i građanske registracije.

Forumi su predstavljali priliku za dijalog s ekonomskim vlastima Zapadnog Balkana koje sudjeluju u projektu, na kojima su glavni akteri zajedno radili na pregledu nacionalnih strategija o pitanjima Roma, predvidjenih konkretnih mjera, planiranja njihovog proračuna, primjene i praćenja.

Skup u Podgorici je bio posljednji za ovu godinu čiji je rad bio usredotočen na ključna pitanja definirana u nacionalnim strategijama o Romima.

Održavanje sličnog ciklusa skupova se očekuje na godišnjoj osnovi tijekom trajanja projekta “Integracija Roma do 2020”.

Sredinom mjeseca, odnosno 12. i 13. prosinca 2016. godine, Beč će biti domaćin regionalne radionice o praćenju i izvještavanju u okviru projekta RČ “Integracija Roma do 2020” (RI2020) čiji je cilj da se vladinim dužnosnicima i državnim službenicima sa Zapadnog Balkana i iz Turske pruže odgovarajuće vještine za prikupljanje podataka, korištenje pokazatelja praćenja i izvještavanje o primjeni politika i programa vezanih za Rome, s obzirom na to da je proces integracije Roma dio procesa pristupanja Europskoj uniji za sve ekonomije koje joj teže.

Projekt “Integracija Roma do 2020” oslanja se na postignuća inicijative “Desetljeće za inkluziju Roma 2005-2015”, a sukladno europskim Okvirom za nacionalne strategije integracije Roma i procesom pristupanja Europskoj uniji. Cilj projekta je da se doprinese smanjivanju socioekonomskog jaza između Roma i neromskog stanovništva na Zapadnom Balkanu iu Turskoj te da se ojačaju institucionalne obveze vlada da u glavne politike uvrste te ostvare konkretne ciljeve vezane za integraciju Roma.

🔥1