Srbija: Nastava romskog jezika uvedena u 15 gradova

Autor teksta: FoNet

Nastava romskog jezika s elementima nacionalne kulture uvedena je u 15 gradova i općina u Srbiji, ali je najmanji odaziv učenika u velikim sredinama, poput Beograda, izjavio je koordinator tog programa Luan Koka.

Na konferenciji u EU info centru u Beogradu “Prezentacija EU postignuća u inkluziji Roma”, Koka je rekao da nastavu romskog jezika trenutno pohađa 2.264 učenika u Srbiji i da je najbolji odziv u manjim sredinama.

On je objasnio da romski jezik predaju nastavnici koji su diplomirali na Filozofskom ili Filološkom fakultetu ili su studenti.

Koka je napomenuo da nastavnici prethodno moraju dobiti certifikat Filološkog fakulteta u Beogradu kako bi stekli uvjet za predavanje romskog jezika.

Kao problem, Koka je naveo nepostojanje udžbenika i nedovoljnu zainteresiranost škola i školskih uprava za povećanje broja učenika romske nacionalnosti koji pohađaju nastavu romskog jezika.

Nikola Bizel iz Delegacije Europske unije u Srbiji je istakao da je EU pomogla Srbiji s 12 milijuna eura za
programe poboljšanja položaja Roma.

On je ukazao da Roma u Europi ima oko 12 milijuna i da se oni najviše suočavaju s diskriminacijom kako u zemljama EU, tako i državama kandidatima za članstvo.

Na konferenciji u Eu info centru u Beogradu nazočila su i romska djeca i nastavnici romskog jezika s elementima nacionalne kulture.

Izvor: rs.n1info.com

0