Izložbom fotografija protiv diskriminacije

DARDA – Jučer je povodom Međunarodnog dana ljudskih prava Romsko kulturno-umjetničko društvo Darda u svojim prostorijama održalo prigodnu izložbu fotografija pod nazivom “Žuta izložba”. Fotografije su nastale u suradnji darđanskog RKUD-a sa Marijanom Kapetanović iz Foto-Video kluba Kutina, Romskom zajednicom grada Kutine i Osnovnom školom Vladimira Vidrića (Kutina) s ciljem prikazivanja bogatstva jezika dvaju skupina Roma (Munćani iz Baranje i Ardeljani iz Kutine).

Darđani su ovu izložbu organiziranu 10.12.2016. nazvali još i imenom “Sve boje osmijeha, sve boje riječi”, kako bi istaknuli potrebu za suradnjom i prijateljstvom između Roma i pripadnika drugih narodnosti kao i borbu protiv diskriminacije i rasizma.

– Moja je želja da svi pripadnici romske nacionalne manjine upoznaju osnovna ljudska prava. Nažalost puno toga nam je uskraćeno, prvenstveno pravo na rad. Jedino kroz mjere javnih radova možemo raditi – kaže predsjednik RKUD-a Jovica Radosavljević. Na njegov, i na prijedlog Kluba mladih RKUD-a održana su i dva predavanja. Tomo Andrašević iz Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske razgovarao je sa sudionicima o diskriminaciji Roma i velikom problemu nasilja u obitelji, a naglasak je davao na potrebu za obrazovanjem. O pravima mladih i tome bliskim temama govorio je Mladen Stojanović, savjetnik pučkog pravobranitelja za pravne poslove i strateško parničenje Ureda pučke pravobraniteljice.

Izvor: baranjamedija.hr

11626 false true true false true true false auto false ease-in-out 300 auto true 0 true true Previous (Left arrow key) Next (Right arrow key)
%curr% of %total%
0