Srbija: Protest u Kruševcu protiv izgradnje zida oko romskog naselja

Foto: Putevi Srbije, poduzeće koje gradi zid, tvrdi da se radi o zvučnoj barijeri [Al Jazeera]

Više nevladinih organizacija održat će u petak protest u Kruševcu protiv odgovornih za podizanje zida oko dijela romskog naselja ‘Marko Orlović’.

SRBIJA/KRUŠEVAC – Više nevladinih organizacija održat će danas, povodom 10. prosinca, Dana ljudskih prava, protest u Kruševcu protiv odgovornih za podizanje zida oko dijela romskog naselja “Marko Orlović”.

Prema navodima Udruženja žena Peščanik, zid dužine 120 i visine dva metra, “prvi i jedini te vrste u općini Kruševac, sagrađen je tako da zaklanja romsko naselje i to na području na kojem je planirana gradnja objekata stranih investitora”, prenosi Beta.

“Podsjećamo da su 22 nevladine organizacije tijekom studenog potpisale zahtjev za hitno uklanjanje zida, a da je Regionalni centar za manjine uputio zahtjev Povjerenici za ravnopravnost ispitati slučaj”, stoji u priopćenju.

Glas protiv rasizma

Udruga je u priopćenju pozvalo građane i građanke da “podignu glas protiv rasizma, getoizacije i ‘zidaizama’ svih vrsta, fizičkih i onih u glavama”.

Prosvjed pod nazivom “Stop rasizmu-sve smo mi Romkinje i Romi! Rasistički mrak u budžak” počet će u 17 sati ispred zida, na prostoru između dva kružna toka, preko puta benzinske crpke.

Organizatori su Udruženje žena Peščanik, Mreža Žene u crnom, Mreža žena Rasinskog okruga i Ženski Romski centar “Daje”.

Nakon polemika koje je izazvalo podizanje zida oko romskog naselja u Kruševcu, u poduzeću Putevi Srbije, koje gradi zid, tvrde da je taj posao naložila lokalna vlast.

Objašnjavaju da je riječ o zvučnoj barijeri, ali da je zid, prije svega, izgrađen zbog sigurnosti stanovnika tog naselja, te sudionika u prometu.

Izvor: balkans.aljazeera.net

🔥4