Srbija: Pomoć Romima – nije dovoljna

 

Situacija u kojoj žive Romi u Europskoj uniji je i dalje veoma teška. Gotovo polovica pripadnika tog naroda nema normalno kupaonica ili toalet, pokazuju rezultati jedne studije.

SRBIJA – Presseportal je objavio informacije o najnovijem projektu Banke za obnovu i razvoj KfW u Srbiji. “Projekt se provodi u suradnji s Ministarstvom za gospodarsku suradnju i razvoj (BMZ) koje je Banci stavilo na raspolaganje 2,4 milijuna eura za Fond za edukaciju Roma. Uskoro će biti doznačeno još tri milijuna eura, a novac je predviđen za razne projekte u Srbiji. Tako bi 1.000 mladih Roma trebao dobiti trogodišnju stipendiju za školovanje, biće omogućeno i da 50 romskih učenika godišnje pohađa profesionalnu praksu, u srpskom, ali i njemačkim tvrtkama u Srbiji, a 25 mladih Roma koji završavaju školu moći će pohađati profesionalnu obuku ”

Novac je namijenjen i pomoći za sto romskih obitelji godišnje koje se budu vratile iz Njemačke u Srbiju – posebno integriranju njihove djece u srpskoj školski sustav. Djeca povratnika često ne govore srpskim i zbog toga ne mogu pohađati nastavu. “Obrazovanje i zaposlenje omogućuju spas od siromaštva. Tako su oni i djelotvorni instrument za suzbijanje uzroka izbjeglištva, rekao je Norbert Klopenburg, član uprave bankarske grupe KfW. “Stopa nezaposlenosti mladih u Srbiji je 46 posto i Romi nemaju mogućnost da nađu mjesto za obuku ili radno mjesto. Mnogi se tako potpuno povlače sa srpskim tržišta rada i traže sreću u (sezonskoj) migraciji “, piše njemački Preseportal.

Schondorfer nachrichten piše o pomoći evangelističke crkve Romima u – Rumunjskoj. “18 Schondorferlijana starih između 15 i 22 godine je sudjelovalo u tom projektu – što je neke od njih potaknulo da nastave da se bave takvom djelatnošću. Riječ je o rumunjskom selu Pauleaski koje se nalazi oko sto kilometara zapadno od Bukurešta. To je, kako piše ovaj list, “zaboravljeni komad Europe. Tu Romi žive u najtežim uvjetima: bez kanalizacije i toaleta, bez tekuće vode i centralnog grijanja, u kolibama bez prozora, a spavaju uglavnom na podu od ilovače. Tamo su najbrže prijevozno sredstvo – konjska kola. Sve to usred Europske unije. ”

“Projekt je pokušaj da se ti uvjeti poboljšaju, a počiva na tri temelja. Romima se nudi rad kroz koji se obrazuju; osniva se općinski centar za sve Rome kojima je potrebno savjetovanje u svim životnim pitanjima. I kao treće: grade im se kuće. A to na terenu rade – članovi šorndorfske skupine zajedno s Romima. Zato kuće nisu uvijek savršene, a ni organizacija ne teče baš glatko. Ali, za Rome su nove kuće svakako mnogo bolje od onih u kojima sada žive. Ono što je vrlo važno: tijekom boravka u Pauleaski, sudionici projekta su promijenili svoje predstave o Romima. “To su sve ljudi – ima ih i ovakvih i onakvih”, kaže tako jedan od sudionika u projektu.

A austrijski dnevnik Salzburger nachrichten piše da su “Romi u EU ekstremno hendikepirani”, da su “pet puta ugroženiji od siromaštva od prosječnog stanovnika ove zajednice. Prenoseći nalaze studije Agencije za europska temeljna prava (FRA) list piše da je posebno dramatična situacija Roma u Španjolskoj, Grčkoj i Hrvatskoj. Tamo je na pragu siromaštva više od 90 posto Roma – dok je prosjek u spomenutim državama oko 20 posto. ”

“Ekstremno siromaštvo je najveća povreda ljudskih prava”, citira list Michaela o’Flaertija, šefa FRA, koji je na prezentaciji izvještaja u Bruxellesu rekao da 30 posto od 8.000 ispitanih Roma u EU živi bez tekuće vode, a nešto manje od polovice njih nema ni toalet, ni, tuš, ni kupatilo.

Izvor: dw.com

0