Srbija: Romkinje često meta nasilnika

SRBIJA/NOVI SAD – Prema statističkim podacima fizičko, psihičko, ekonomsko ili seksualno nasilje pretrpjela je svaka druga žena u Srbiji. Među njima su i brojne Romkinje, na čiju lošu situaciju po ovom pitanju utječu i brojni čimbenici koji većinsku populaciju dotiču u mnogo manjoj mjeri.

Materijalna situacija, napuštanje škole, ekonomska ovisnost od partnera, neki su od razloga zbog kojih mnoge Romkinje trpe obiteljsko nasilje, a svi su oni povezani i na neki način, jedan uzrokuje drugi.

Predsjednik Nacionalnog savjeta Roma Vitomir Mihajlović kaže da u pojedinim obiteljima roditelji, zbog sezonskog posla, moraju napustiti mjesto u kom žive, zbog čega najstarija kći brine o djeci, što opet vodi ka tome da ne može redovito pohađa školu, te kad poraste teže pronalazi posao. Ipak, po ovom pitanju situacija se popravlja, kaže on.

I u Udruženju Romkinja Osvit kažu da se situacija po ovom pitanju mijenja, navodeći podatak da je trenutno među romskim đacima više djevojčica nego dječaka. Ipak, iako se broj žena koje prijavljuju nasilje povećava, u ovom udruženju smatraju da je potrebno još raditi na osnaživanju žena da prijave nasilje.

Naši sugovornici dodaju da treba raditi i na ohrabrivanju Romkinja da se zaposle, čime bi stekle ekonomsku ovisnost, ali se time, kako kažu, popis poslova ne završava. Zbog toga iz nacionalnog savjeta najavljuju da će u narednom akcijskom planu naglasak biti upravo na diskriminaciji, zapošljavanju i uključivanju više Romkinja u politiku, posebno u segmentima koji se odnose na pitanja Roma.

Izvor: rts.rs

3