Najava obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava uz projekciju dokumentarnog filma ,,Korita“.

Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske, u suradnji sa Inicijativom mladih Roma ,,Mir“ i romskom zajednicom grada Kutine, poziva vas na obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava uz projekciju dokumentarnog filma ,,Korita“. Obilježavanje Međunarodnog dana ljudskih prava će se održati 09. prosinca. 2016 godine u prostrijama “Kino Europa” u Zagrebu od 15:30 do 17:30.

O kampanji

Najveća europska manjina, čiji se broj procjenjuje na 10 do 12 milijuna, suočava se s najvećim predrasudama. Kako bi ih suzbilo, Vijeće Europe provodi kampanju ,,Dosta!“ u kojoj svake godine sudjeluje i Republika Hrvatska. Ove godine se, u sklopu Human Rights Film Festivala, organizira nekoliko aktivnosti koji upotpunjuju cilj kampanje, ali i ukazuje na kulturni identitet nove generacijecmladih Roma.

Kratki dokumentarni film ,,Korita – Skaldrá“ rezultat je suradnje romske zajednice grada Kutine i OŠ Stjepana Kefelje Kutina o baštinskom nasljeđu Roma Bajaša – izradi korita i ostalih predmeta od drveta. Film koji je osvojio glavnu nagradu na Dubrovačkom filmskom festivalu za djecu i mlade Mediterana te dobio priznanje Međunarodnog Etno film festivala Srce Slavonije , ,,Special heart of Slavonia“ govori o znanju i talentu filmske družine OŠ Stjepana Kefelje te potvrđuje važnost suradnje, međusobne otvorenosti i povezivanja romske zajednice s lokalnom zajednicom.

Prikazat će se i ,,Audiovizualni rječnik bajaško-rumunjskog jezika“, jezika kojim govorc Romi Bajaši iz Kutine. Autori tog projekta su također romska zajednica grada Kutine, u suradnji s Foto video klubom Kutina, OŠ Vladimira Vidrića te Tehničkom školom Kutina.

Uz projekciju filma organizirat će se i izložba Romski otvoreni muzej, izložbeni prikaz fotograiija na kojima prepoznajemo lica svjetskih umjetnika koji su porijeklom Romi. Izložbu su pokrenuli mladi Romi iz RKUD—a Darda, kulturno umjetničkog društva koji se bori kulturom protiv diskriminacije.

Članovi neformalne Inicijative mladih Roma sudjelovat će u Živoj knjižnici. Živa knjižnica je prigoda za informiranje o problemima s kojima se suočavaju mladi Romi, ali i pozitivnim pričama.

Na kraju događanja predviđena je zajednička rasprava 0 položaju mladih Roma i njihovoj ulozi u društvu, mogućnostima integracije i održavanja kulturnog identiteta.

Izvor: Poziv Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske

2