Srbija: Romi žele platiti priključak na struju, ne žele ništa đabe

Foto: Vladimir Stojkov i susjedi objašnjavaju Španoviću svoje muke
Auor: Eržebet Marjanov

SRBIJA/NASELJE LIPOVAC – Stanovnici naselja Lipovac 10, kod željezne kapije na izlazu iz Sremskih Karlovaca, već dvadeset godina uzaludno čekaju struju. U tom romskom naselju živi dvadesetak obitelji u trošnim kućicama, a struji se nadaju kako bi koliko toliko upristojili svoje selo, dok o vodovodu zasad mogu samo sanjati zbog čega i zimi i ljeti odlaze na obližnji potok odakle uzimaju vodu za pranje i kupanje.

– Kažu: romska djeca smrde; pa smrde kad nemamo ni struju ni vodu! Neka nam je dovedu i nećemo smrdjeti! – Priča ogorčeno jedna stanovnica naselja, koja podiže petero djece. – Već 20 godina pred izbore dolaze nam razni političari, dijele ulje i makarone. Ne treba to nama! Dovedite nam vodu i struju!

Lipovac 10 je nastao na zadružnom zemljištu, koje je sada u vlasništvu općine. Mještani su prije šest mjeseci predali zahtjev za legalizaciju svojih kuća, a zbog dovođenja struje i ranije su se obraćali općinskim ocima i “Elektrovojvodini”. Predstavnici “Elektrovojvodine” su i bili u naselju i ustanovili da postoje uvjeti za dovođenje struje jer je trafo samo 200 metara od naselja, ali je sve ostalo na tome i još se čeka suglasnost iz općine.

– Vide valjda da je romsko naselje pa nas svi izbjegavaju – priča Stevan Pajkin dok pokazuje na kuće koje je, kako tvrdi, izgradio sam od cigala pronađenih na deponijama. – Nitko nam ne kaže u čemu je problem, pogledali su teren i rekli da može da se dovede struja, a kad sam se nekoliko puta raspitivao zašto se onda ne dovede, netko mi je rekao “pa neće je Romi plaćati”.

Radim i imam 16.000 dinara plaću, to nije mnogo, ali ću uvijek platiti za struju, a onaj tko ne plaća, neće je ni imati. Mi jesmo sirotinja, ali nismo nepošteni. Ovo naselje nije od kartona i nije nastalo da bi se sakrilo ukradeno. Ovi ljudi ovdje su maltene svi zaposleni, čak imamo i umirovljenika – kaže Stevan.
Prema njegovim riječima, prošle godine mu je rečeno u općini da se obrušio asfalt u Sremskoj ulici, da ga treba popraviti i da u buyetu nema para za struju.

– Ništa ne tražimo besplatno. Platit ćemo sve u ratama, i kabele, i strujomer, samo neka nam dovedu struju – kaže Vladimir Stojkov. – Godinama kupujemo mast i od toga pravimo žižu za osvjetljavanje kuće. Mast je jeftinija od svijeća, samo sve u kući bude garavo od žiže.
Ističe da djeca iz Lipovca redovito idu u školu, to može i da se provjeri, ali ne mogu i učiti pored žiže.
– Imam dvije kćerke koje idu u školu. Često zaplaču što nemamo televizor … Volele bi i da se redovito kupaju, da budu uredne i čiste kao i druge djevojčice. To nisu nemoguće želje, mislim da će me svaki normalan roditelj razumjeti – kaže on.

Očajni što im nitko ne izlazi u susret, mještani su predali peticiju predsjedniku Odbora Skupštine Vojvodine za sigurnost Miroslavu Španoviću, navodeći da selo tik uz stari put prema Beogradu u večernjim satima nije sigurno zbog mraka i strahuju zbog svoje djece.
Umirovljenog pukovnika Španovića, kojega mnogi u Sremskim Karlovcima poznaju, zatekli smo u naselju.

– Meni su se obratili kao predsjedniku Odbora Skupštine Vojvodine za sigurnost, ali prava istina da je zbog toga što sam Karlovčanin i što se znamo s ulice – rekao je Španović. – Mislim da konačno treba izaći u susret tim ljudima. Osjetio sam obvezu zbog sebe i svih Karlovčana da pokušam da im pomognem. Vidjet ćemo što možemo uraditi u narednih nekoliko mjeseci.

Izvor: dnevno.rs

1